SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Súlyos válságban van a Toshiba

Dátum: 2017-01-23 12:34:17   |  nagyvilág
Szerző: doga
A japán konszern egyre nehezebb pénzügyi helyzetben van, és most szeretne állami segítséget kapni.

A Toshiba nukleáris üzletága az Amerikai Egyesült Államokban 700 milliárd jenes veszteséget könyvelhetett el. Ez jóval több az eddig becsült 500 milliárd jennél. Mindez arra késztette a társaság menedzsmentjét, hogy haladéktalanul egyeztetéseket kezdjen a helyi pénzintézetekkel, elsősorban a Japán Fejlesztési Bankkal.

A nehéz helyzetben számos ötlet merült fel, így például az is, hogy leválasztják az óriáscégről a memóriachipeket gyártó üzletágat. Emellett szóba került, hogy ebben az új leányvállalatban kisebbségi részesedést szerezne a Western Digital vagy egy befektetési alap, s a vállalkozás akár tőzsdére is mehet. A Western Digital szerepvállalása esetén viszont számítani lehet versenyhivatali vizsgálatra, hiszen a két fél a globális flashmemória-piacon közel 40 százalékos, míg a merevlemezpiacon 60 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A legfontosabb hitelező pénzintézetek mindenesetre jelezték, hogy készek támogatni a konszernt, de cserébe a vezetőktől meggyőző tervet várnak, amely biztosíthatja a túlélést. A Toshiba működését a tokiói tőzsde is ellenőrzi, az elmúlt hónapokban sor került drasztikus átszervezésekre, több ezer munkahely megszüntetésére és a cég bizonyos részeinek eladására. A mottó továbbra is az, hogy a társaságnak tovább kell zsugorodnia azért, hogy egyáltalán megmaradjon.

A Toshiba memóriachip-részlege SSD-meghajtókba és okostelefonokba gyárt memóriachipeket, és a Samsung mögött a piac második számú szereplőjének számít. Az óriáscég elnök-vezérigazgatója, alelnöke és tanácsadója 2015 júliusában mondott le a posztjáról, miután a meghamisított mérlegeredmények miatt kirobbant a botrány.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Toshiba SSD 

Hozzászólások

comments powered by Disqus