SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Eddig bírták a Fukusimába küldött robotok

Dátum: 2016-03-14 14:38:17   |  nagyvilág
Szerző: doga
A Fukusima Daiicsi atomerőmű maradványaiba leküldött robotok eddig bírták, mindhárom gépet hivatalosan „halottá” nyilvánították.

2011-ben a tóhokui földrengés és azt követő cunami hatására tízméteres hullámok árasztották el a Fukusima Daiicsi atomerőművet, melynek három blokkja szinte azonnal leolvadt, másik négyben pedig károsodott a szerkezet. Az ennek hatására kijutott radioaktív anyagok óriási környezetszennyezést idéztek elő, ám ami még fontosabb: a földrengés és a szökőár nagyjából 19 ezer ember halálát okozta, és elpusztította 160 ezer lakos otthonát és munkahelyét is.

Öt évvel az egész eseménysor után a Tokyo Electric Power Company (Tepco), az erőművet üzemeltető japán cég még mindig nem tudja, hogyan takarítsa fel a radioaktív szennyeződést illetve a leolvadt nukleáris fűtőelemeket. Az egyik ilyen tervezet szerint egyedileg, kimondottan erre a célra tervezett robotokat küldenek be a reaktorba, és próbálják eltávolítani a sérült és az ép elemeket is. Azonban a januárban elindult projekt mostanra teljes csődöt mondott. A Tepco a héten ugyanis hivatalosan is „halottnak” nyilvánította három, a víz alatti hűtőrendszerbe küldött robotját, miután a sugárzás hatására elolvadtak a kábeleik.

A Tepco ennél többet nem árult el, pedig számos kérdés merül fel továbbra is az atomerőmű és a szennyeződés kapcsán. A sugárszennyezett hűtővíz tárolása például még mindig nincs megoldva, hiszen a folyadék folyamatosan jut vissza a talajvízbe és ezáltal az óceánba is. Ez pedig már az Egyesült Államokat is érinti, hiszen az ország nyugati partján már kimutattak radioaktív szennyeződést, amely bizonyítottan a Fukusima Daiicsi atomerőműből származott.

A cég legújabb tervei szerint egy speciális földalatti jégfalat húznának fel az erőmű maradványai köré, és ezzel akadályoznák meg a szennyeződés tovaterjedését. Ez azonban a bonyolultsága miatt nagyon lassan halad, így még évekig kell várni az elkészültére. Ráadásul mindez csak ideiglenes megoldás, hiszen így nem tüntetik el a gondokat, pusztán körbezárják és ilyen módon lokalizálják. „Nagyon nehéz bejutni az atomerőműbe” – jelentette ki Naohiro Masuda, a Tepco vezetőségének elnöke. „A legnagyobb gondot a sugárzás jelenti.”

A három robot egyébként a Hármas Reaktorban pusztult el, ahol a jelentések szerint 566 fűtőelemet kellene eltávolítani. Azonban itt a legmagasabb a sugárzás szintje, emberek a közelébe sem léphetnek, és a jelek szerint a robotok sem bírják sokáig. Így a Toshiba újabb gépeket készít, azonban ezek megalkotása két évbe is beletelik, ezért tovább csúszik az elemek összegyűjtésének folyamata.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Toshiba Fukushima 

Hozzászólások

comments powered by Disqus