SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Pályára állt a Eutelsat 8 West B és az Intelsat 34

Dátum: 2015-08-21 14:21:21   |  nagyvilág
Szerző: doga
Az Ariane 5 rakétacsalád sorozatban immár hatvanhetedszer állított sikeresen pályára műholdakat – ezúttal a Eutelsat 8 West B-t és az Intelsat 34-et.

Az Arianespace európai rakétaüzemeltető vállalat történetének 225. fellövésére került sor augusztus 20-án. A cégnek sorozatban immár hatvanhetedszer sikerült földkörüli pályára állítani kommunikációs műholdat – ezúttal a Eutelsat 8 West B és az Intelsat 34 jelű szatellitet. A Francia-Guyanában található európai űrkikötőből helyi idő szerint 17.34-kor (közép-európai idő szerint 22.34-kor) emelkedett a magasba az Ariane 5-ECA típusjelölésű hordozórakéta, a két műhold mintegy tíz tonnás terhével a fedélzetén.

Idén már a negyedik sikeres startot könyvelheti el ezzel az Airbus Safran Launchers beszállítójaként is működő Ariane, amely az 5-ös után hamarosan bemutatja a 6-os sorozatot is, magabiztosan építve a modell rendkívüli megbízhatóságára. Az Airbus Defence and Space 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik az Airbus Safran Launchers vállalatban, és az Ariane 5-program fő partnereként a világ egyik legátfogóbb és legambiciózusabb űrprogramjának hajtómotorja. A vállalat egy több mint 550 vállalkozásból (amelyek több mint 20%-a kis- és középméretű vállalkozás) álló ipari hálózat koordinátoraként tizenkét európai országban van jelen.

Az új műholdak

A Eutelsat 8 West B és az Intelsat 34 15 évre tervezett várható élettartamuk idején 36.000 kilométeres magasságból fogják sugározni jeleiket. A francia tulajdonú Eutelsat legújabb büszkesége 5,8 tonnát nyom, és 40 Ku-sávos transzponderével az észak-afrikai és közel-keleti műholdas vételt fogja megkönnyíteni. További 10, C-sávú transzpondere pedig az egész afrikai kontinenst és Dél-Amerika nyugati részét is lefedi. A Eutelsat közleménye szerint az új műhold egyúttal új fejezet is fog nyitni a Közel-Kelet és Észak-Afrika dinamikusan fejlődő műsorszolgáltatói piacán.

A 7/8 fokos nyugati pozícióról

A Eutelsat 8 műhold küldetése, hogy Marokkótól az Arab-öbölig mintegy 52 millió háztartást lásson el televíziós műsorokkal. Az új műhold ezen felül megfelelő sávszélességet biztosít a HD és UHD felbontású műsorok sugárzására is – az őszi tesztfázist követően, előre láthatóan októbertől már üzemszerű működési keretek között.

Intelsat 34 (IS-34)

Az Intelsat megrendelésére a Space Systems Loral (SSL) által épített műhold az SSL 1300-as platform alapján készült. A műhold a keleti 304,5 fokos pozícióban az Intelsat 805-ös és a Galaxy 11-es szatellitet fogja leváltani.

Az új Intelsat műhold Latin-Amerikát, az Atlanti-óceán északi részét, Nyugat-Európát és Afrikát fogja ellátni jeleivel. Az Atlanti-óceán lefedésével elsősorban az ebben a térségben zajló tengeri és légiközlekedés válik általa még biztonságosabbá.

Doga

Forrás: www.infosat.de



Címkék: Eutelsat Ariane 

Hozzászólások

comments powered by Disqus