SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Rádiók időjárási vészhelyzetre – Amerikában

Dátum: 2013-03-31 20:56:08   |  nagyvilág
Az Egyesült Államokban működik egy olyan rádiós szolgáltatás, amely az arra alkalmas vevőkészülékek tulajdonosait időben tájékoztatja a várható időjárási katasztrófahelyzetekről.

 A Public Alert, azaz „Nyilvános Figyelmeztetés” nevű szerviz az ország egész területén kistérségi szintekre felosztva továbbítja a Nemzeti Óceán- és Légkörfigyelő Intézet (NOAA) kiadott figyelmeztetéseit, amelyeket a speciális rádiókészülékek különféle módon jelenítenek meg kijelzőiken.

 

Ilyen berendezés például a kitűnő minőségű rádióiról ismert Sangean cég CL-100 típusú vevője, amely az NOAA mind a hét időjárás-előrejelző csatornáját képes fogni Észak-Amerikában. A készülék a kisugárzott jeleket három csoportba sorolja, attól függően, milyen súlyos időjárási esemény bekövetkezte várható. Eszerint figyelmeztetés (Warning), figyelés (Watch) és tájékoztató fényjelzés (Advisory Lights) megjelenítésére képes, ráadásul memóriájában eltárolja a legutóbbi húsz figyelmeztetőüzenet adatait. Emellett a Sangean rádiója természetesen RDS adatfeldolgozással ellátott FM, valamint AM sávú vevőt is tartalmaz, illetve beépített órájának köszönhetően ébresztő és elalvást segítő funkciókkal is fel van vértezve.
 
A cikk írásakor, március 25-én, délután Budakeszin intenzív havazás és erős szél teszi próbára a közlekedők idegeit. A szélsőséges időjárást látva lehet, hogy az amerikai rádiós riasztó-szolgáltatás bevezetéséről lassan Európában is el kellene gondolkozni; például a kontinens nyugati részén már széles körben bevezetett DAB+ digitális rádiós műsorszórás keretein belül, amely kitűnően alkalmas a katasztrófahelyzetekről szóló előrejelzések eljuttatására a rádióhallgatókhoz – akár autóban, akár odahaza.
 
Dohy Gábor


Címkék: rádió  

Hozzászólások

comments powered by Disqus