SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Ármanipuláció miatt megbüntették a legnagyobbakat

Dátum: 2012-12-09 15:36:02   |  nagyvilág
Egy televíziógyártókból álló konzorciumot büntettek meg 1,47 milliárd euróra, mivel egy évtizeden át manipulálták a televíziós alkatrészek árait.

Az árfixálásban az LG, a Panasonic, a Samsung, a Toshiba és a Technicolor vett részt. Az LG az első, aki már fellebbezést is benyújtott azzal az indokkal, hogy a történtek miatt nem vonható felelősségre, mivel a CRT üzletet már régen átszervezte az LG Philips Displays-be, amely 2006-ban csődbe is ment. De még ha meg is büntetik, az LG akkor is alacsonyabb bírságot akar.

A konzorciumot egészen pontosan katódsugárcsövek árának fixálásában találták bűnösnek, amelyeket a régi CRT monitorokhoz és tévékijelzőkhöz használták. A legnagyobb büntetést a Philips kapta, de az LG-jé, Panasonic-é és Samsungé sem elhanyagolható, a legkevesebbet Toshiba and Technicolor fizeti majd, de ez több milliós nagyságrendet jelent.
 
Az említett időszak a 1996 és 2006 között évtizted, amikor is az említett cégek úgy tartották magasan a CRT képernyők és monitorok árait, hogy drágán tartották a katósugárcsövet.
 
„Ezek katódsugárcsöves kartellek tankönyvi esetek, a lehető legrosszabb versenyellenes viselkedési formákat testesítették meg, és Európában ez a üzleti magatartás szigorúan büntetendő.” – nyilatkozta Joaquin Almunia, az Európai Unió versenypolitikai biztosa.
 
Az árfixálásnak azonban a CRT-kkel nem lett vége, a Sharpot már kétszer büntették meg, mert manipulálta az LCD-árakat.

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus