SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Saját kezükkel építenek optikai hálózatot brit parasztok

Dátum: 2016-12-30 13:56:29   |  érdekes
Szerző: doga
Egy brit gazda saját magán akart segíteni, de végül az erőfeszítéseiből egy mozgalom bontakozott ki.

A B4RN keretében gazdák megmutatták, hogy képesek saját optikai kábelhálózatot kiépíteni. A szolgáltatás 1 GBit/s-os és 30 fontért érhető el, míg a csatlakozási díj 150 font. A szervezetet Christine Conder alapította. A gazdálkodó a kezdetekről azt nyilatkozta, hogy mindent ők ástak ki és a kábeleket is ők csatlakoztatták. Bebizonyították, hogy az egyszerű emberek is elérhetnek valamit. Az első kábeleket Lancashire grófságban fektették le. A hálózat kialakítása három napi kemény munkájukba került. A mottójuk az volt, hogy „JFDI: Just Fucking Do It.”

A gazda közölte, hogy általában minden házat rákötnek a hálózatra, amely a falvakon keresztül húzódik. Minden egyes faluban vannak csomópontok. A fő kábel Manchester és Edinburgh központjait is érinti. A két centrum adatátviteli sebessége 40 GBit/s. A B4RN keretében eddig 3218 kilométer optikai kábelt fektettek le. Egyes háztartások ugyanakkor nem csatlakozhatnak, csak teljes közösségek, erről a települések lakóinak még a munka megkezdése előtt nyilatkozniuk kell. A kezdeményezés annyira sikeres, hogy a következő tíz esztendőre bőven vannak megrendelések.

A munkák nagy részét önkéntesek végzik, annak ellenére, hogy a B4RN már 15 munkatársat foglalkoztat. A gazdák többsége általában mindig önként hozzájárul ahhoz, hogy a földjén dolgozzanak. A legnehezebb munkákat a traktorral vagy markolóval rendelkezők végzik.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Internet 

Hozzászólások

comments powered by Disqus