SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Súlyos bírságot kapott az Éjjel-nappal Budapest

Dátum: 2014-10-05 18:21:47   |  hazai
Szerző: dorka
Adatszolgáltatás elmulasztása, téves korhatár-besorolás és vélelmezhetően jogsértő termékmegjelenítés miatt is szabott ki bírságot, illetve indított eljárást az NMHH Médiatanácsa a médiapiac szereplőinek ellenőrzését követően, szept. 24-ei ülésén. A kábítószer-fogyasztás helytelen megjelenítése és bemutatása miatt az Éjjel-nappal Budapest című műsort közzétevő RTL Klubra jelentős pénzbírságot róttak ki.

A Médiatanács az RTL Klubon futó Éjjel-nappal Budapest című sorozat hat epizódjával kapcsolatban állapított meg törvénysértést. A médiaszolgáltató tévesen a „12 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-kategóriába sorolt olyan tartalmú epizódokat, amelyeket helyesen csak a „16 éven aluliaknak nem ajánlott” kategóriában lehetett volna hozzáférhetővé tenni.

A jogsértő tartalom a műsor egyik szereplőjének drogfüggővé válását, az első kábítószer-beszerzést és szerhasználatot, a barátok és hozzátartozók eredménytelen próbálkozásait, majd a drogkarrier végkifejletét mutatták be, valamint a lány személyiségének torzulását, fokozódó pszichés zavarait, morális leépülését, kapcsolatainak teljes kiüresedését, végül fizikai kimerülését és eszméletvesztését kísérhették a nézők figyelemmel, minden ellenpontozás, értelmezési keretbe helyezés nélkül. A műsorban a kábítószer beszerzésének, fogyasztásának és továbbadásának megjelenítésére is sor került, minden kritika vagy kommentár nélkül.

A szabályozás nem tiltja az efféle tartalmak közzétételét, de arra csak 21 óra után, a megfelelő korhatár-besorolás feltüntetése mellett kerülhetett volna sor. A törvény azt követeli meg a médiától, hogy tekintettel legyen potenciális közönségének azon tagjaira is, akik még nem képesek a látottak helyes, megfelelő értékelésére és értelmezésére. Az NMHH Médiatanácsa így a televíziót 39 375 000 forint bírság megfizetésére kötelezte. Megjegyzendő, hogy a műsorral kapcsolatban indulása óta 52 nézői panasz érkezett a hatósághoz.

Az NMHH Médiatanácsa a kiskorúak védelmében folyamatosan ellenőrzi a televíziók által alkalmazott korhatár-besorolásokat. A testület 2011 óta az RTL Klubot 11 alkalommal, a TV2-t pedig 13 alkalommal szankcionálta hasonló jogsértések miatt, de a közszolgálati média is többször kapott már elmarasztalást.

Forrás: www.nmhh.huHozzászólások

comments powered by Disqus