SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Tévé a tenyerünkben

Dátum: 2015-09-21 10:04:53   |  érdekes
Szerző: doga
Egyre kevesebben karikázzák a műsorokat a programújságban. Amellett, hogy egyre kevesebb a világunkban a golyóstoll és a nyomtatott újság, azoknak a száma is csökken, akik eltűrik a médiafogyasztás idő- és térbeli megkötöttségét.

Külföldön már nagy népszerűségnek örvend, és az elmúlt években itthon is egyre kihasználtabbá válik a Video On Demand, vagyis lekérhető tartalmak technológiája. Mi döntünk róla, mikor, mit, hol és milyen eszközön szeretnénk megnézni, hiszen a tévé és rádió elférhet akár a zsebünkben is, a mobilunkon.

Az alternatív műsorterjesztési technológiák egyre erőteljesebb szerepet töltenek be a mindennapjainkban. Az évtizedeken keresztül megszokott, központilag szabályozott műsorfolyam mellett fontossá válik a lekérhető tartalom, vagyis bármit bármikor visszanézhetünk, újranézhetünk a megfelelő technológia segítségével. Emellett természetesen a lineáris médiafogyasztás sem tűnik el, színtere azonban mára kitágult. Az OTT, vagyis Over The Top fejlesztésekben rejlő lehetőségeket az utóbbi néhány évben Magyarországon is egyre több szolgáltató és fogyasztó használja ki. Egyes becslések szerint – bár napjainkban még mindig a broadcast tartalmak a legnépszerűbbek –, 2020-ra az OTT világszerte átveheti a vezető szerepet a lineáris tartalomfogyasztás felett.

A felgyorsult életvitelnek köszönhetően főleg a Z generáció tagjai várják el, hogy akkor és úgy juthassanak egy tartalomhoz, ahogy idejük és kedvük tartja, kötött programoktól és műsorrendektől függetlenül. Az Egyesült Államokban már jól látszik, hogy a fiatal korosztály többsége online tartalomfogyasztó, ez a tendencia pedig nálunk is egyre érezhetőbbé válik. Bár az OTT hazánkban még csak kiegészítő szolgáltatásként jelenik meg, a piaci szereplők egyre inkább próbálnak ebbe az irányba elmozdulni. A legnagyobb tartalomszolgáltatók, mint például a televíziócsatornák általában ingyenesen teszik közzé online felületeiken a legtöbb saját gyártású műsorukat, de ma már a nagy mobilszolgáltatók sem maradnak ki a versenyből: ők előfizetőiknek kínálnak hasonló lehetőségeket. Emellett a piacon megjelentek a kifejezetten internetes tartalomtovábbításra létrejött szolgáltatások is, amelyek szintén a „bárhol, bármikor” elv kiszolgálását tűzték ki célul, mindenféle egyéb előfizetéstől függetlenül.

„Ahogy a digitális rádiózást, a 4K-t, az UHD-t, a 3D tartalommegjelenítést és a digitális tartalmak védelmét, úgy azt is boncolgatásra érdemes témának tartjuk, hogy milyen OTT technológiák jelentek meg az utóbbi időben itthon, illetve milyen fejlődés várható a jövőben. Fontos, hogy minél inkább megismerjük ezeket a technológiai újításokat és a bennük rejlő lehetőségeket, valamint, hogy biztosítsuk ezek integrációját a mindennapjainkba, hiszen csak így tudjuk majd felvenni a lépést a jövő generációjával” – mondta el Nagy Péter, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület operatív igazgatója. A szakma egyik legpatinásabb szervezeteként az egyesület a kérdéskört egyéb médiatechnológiai és infokommunikációs téma mellett a HTE MediaNet idei rendezvényén dolgozza fel októberben, Kecskeméten.

Doga

Forrás: www.btl.huCímkék: OTT Video On Demand 

Hozzászólások

comments powered by Disqus