SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Tíz éves a HDTV műsorsugárzás

Dátum: 2016-01-28 13:44:28   |  érdekes
Szerző: doga
2006. január 28-án kezdte meg a Premiere (ma Sky) első nagyfelbontású műsorcsomagjának sugárzását Európában.

A németországi Premiere műsorszolgáltató napra pontosan tíz évvel ezelőtt indította útjára a nagyfelbontású televíziózást az öreg kontinensen. A ma Sky néven futó szolgáltatás első HD-csomagjában aktuális játékfilmek és látványos dokumentumfilmek kaptak helyet. A nagyfelbontású műsorok üzemszerű sugárzásával együtt megkezdődött a HD-képes vevőeszközök és televíziók forgalmazásának felfutása is.

Ezzel kezdetét vette a televíziózás legújabb kori története, amely az addigi SD-felbontáshoz képest mintegy ötször részletgazdagabb képminőséget biztosít a nézőknek. A forradalmi lépés az egykori fekete-fehérről a színes televíziózásra történő átálláshoz hasonlítható. Sok focirajongó számára a 2006-os labdarúgó-világbajnokság jelentette a minőségi ugrást, amikor a Premiere a rendezvény mind a 64 összecsapását nagyfelbontásban, és természetesen 16:9-es képaránnyal közvetítette – minden addiginál nagyobb élményt nyújtva a képernyő előtt ülő szurkolóknak.

A 2006-os foci vébé csak a kezdetet jelentette a HDTV népszerűsítésében, de mindenképpen hozzájárult az új norma sikeréhez. Mára a HDTV számít az alapnak, de 2005-ben az értékesített LCD-televíziók csupán mintegy 55%-a volt alkalmas a nagyfelbontású tartalmak megjelenítésére.

Napjainkban újabb váltás előtt állunk: a következő generációs készülékek már az UHDTV szabványnak is megfelelnek, azaz a Full HD-nál négyszer részletgazdagabb, 4K-s képi tartalmak megjelenítésére is alkalmasak. Németországban 2015-ben közel egymillió UHD-televíziót értékesítettek, és a gfu Consumer & Electronics Kft előrejelzése szerint idén ez a szám el fogja érni a 2,4 milliót.

Tíz éve kezdődött az egyre nagyobb képernyők iránti kereslet felfutása is. Mára a 137cm-es képátlóval rendelkező televíziók fogynak a legnagyobb arányban, az összes eladott tévé 36%-át ez a méret teszi ki. A gfu felmérése szerint a németek 41%-a 122cm-esnél nagyobb tévére vágyik, és az új készülékek beszerzését tervezők kilenc százaléka pedig még a 165cm-es vagy annál nagyobb kategóriáért is hajlandó volna fizetni. Ebben a méretben pedig már az UHD felbontás mutat igazán szépen.

Hans-Joachin Kamp, a gfu felügyeleti tanácsának elnöke így értékeli a jelenleg zajló folyamatokat: „A HDTV meggyőző képminőségének köszönhetően nagyon gyorsan elnyerte a vásárlók tetszését. Hasonló folyamat játszódik le napjainkban az Ultra HD felbontású készülékek forgalmazásában. Az egyre nagyobb képernyőkön pedig szinte kötelező elvárás lesz a 4K-s tartalmak megjelenítése. Néhány kísérleti csomag után 2016-ban kezdődnek az első rendszeres UHD felbontású műsorsugárzások. Várakozásaink szerint még az idén meg fognak jelenni az első UHD-felbontású Blu-ray lemezek, a streaming-szolgáltatások pedig már ma is elérhetővé tették UHD-tartalmaikat.”

A legújabb készülékek az UHD mellett megbirkóznak a magas dinamikatartományú, úgynevezett HDR képek megjelenítésével, így a 4K-s felbontással együtt elképesztően magas kontrasztarányt biztosítanak. A HDR bekerült az UHD szabvány előírásaiba, így a 2016-os UHD televízió-modellek már ezzel a tudással felvértezetten várják vevőiket.

Doga

Forrás: www.infosat.de



Címkék: HD UHD 

Hozzászólások

comments powered by Disqus