SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Ultra HD 2014-től – A Netflix megelőzi a tévéadókat?

Dátum: 2013-11-04 14:23:05   |  nagyvilág
Szerző: doga
Az amerikai Netflix internetes videoszolgáltató lehet az egyik legnagyobb ösztönzője az ultra nagyfelbontású 4K-s tartalmak elterjedésének. Médiatudósítások szerint a vállalat már most is kínál belső tesztelésre 4K-s videókat, és a tervek szerint 2014-ben rendes ügyfelei számára is elérhetővé teszi UHD filmjeit. A Netflix ezzel a lépésével jócskán megelőzheti a hagyományos tévéadókat.

Az Ultra HD témakörében eddig csupán kevés tévéadó és műsorszóró társaság tett nyíltan olyan állásfoglalást, amely szerint érdekeltek lennének a Full HD-nál jóval magasabb felbontású 3840 x 2160 képpontból álló 4K-s tartalmak üzemszerű sugárzására. Közéjük tartozik például a Németországban előfizetéses rendszerben működő Sky Deutschland, amely immár megkezdte az előkészületeket UHD-szabványú műsorainak továbbítására, ám a legtöbb tartalomszolgáltató egyelőre kivár.

Nem így az észak-amerikai Netflix videoszolgáltató, amely a „Gigaom” nevű amerikai portál szerint már több filmet is megjelentetett 4K-s felbontásban. Ezeket az igen látványos tartalmakat egyelőre belső tesztelésre szánják, ezért jelenleg csak a Netflix alkalmazottai hívhatják le őket. Reed Hastings, a cég ügyvezető igazgatója egy telefonkonferencia keretében bejelentette, hogy a Netflix már 2014-ben megjelenik rendszeres ultra HD felbontású tartalmaival, ám az egyelőre nem világos, milyen típusú videotartalmak lesznek elérhetők 3840 x 2160-as felbontásban. Az ügyvezető annyit elárult, hogy saját gyártású 4K-s tartalmakkal is szeretnének előállni.

Amennyiben a Netflixnek valóban sikerülne jövőre piacra dobnia első UHD felbontású filmjeit, akkor ezzel szinte az összes hagyományos televíziós műsorszolgáltatót megelőzné. Egyúttal példát mutatna, hogy érdemes befektetni egy új technológiába, még akkor is, ha az kezdetben olyan komoly anyagi ráfordítást igényel, ami a legtöbb szolgáltatót ma még elrettenti a 4K-s fejlesztésektől.

Végső soron a nézők fognak dönteni arról, valóban szükségük van-e az UHD-ra, vagy sem. Az új technológia legnagyobb ösztönzői jelenleg maguk a tévégyártók, amelyek 4K-s televízióik értékesítésétől várják az LCD-televíziók piacának felélénkülését. A ma még meglehetősen borsos árú készülékek piaci fogadtatásától függően fognak szélesebb körben is megjelenni a mai Full HD-nál négyszer részletgazdagabb, minden eddiginél valóságosabb képmegjelenítést biztosító 4K-s UHD tartalomszolgáltatások is, amelyek révén ki is lehet majd használni az új televíziók minden tudását.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Hozzászólások

comments powered by Disqus