SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Ultra HD a tévében – valószínűleg csak 2016-tól, előfizetéses rendszerben

Dátum: 2014-02-26 16:28:22   |  érdekes
Szerző: doga
Az ultra HD, avagy 4K-s felbontás 2013 óta ismert fogalom a műszaki újdonságok iránt érdeklődők körében. Az ASTRA műholdrendszert üzemeltető SES azzal számol, hogy 2016-ban lesz olyan a piaci helyzet, amely lehetővé fogja tenni a Full HD-nál négyszer részletgazdagabb UHD tartalmak üzemszerű sugárzását. A nézőknek mindazonáltal valószínűleg fizetniük kell majd a műsorokért.

A Full HD-nál négyszer nagyobb felbontás ma még elsősorban azon tévékészülék-gyártók számára jelent fontos témát, amelyek már megjelentek a 3840x2160 képpontból álló képernyőkkel szerelt televízióikkal a piacon. A modern kijelzőkhöz megfelelő képi tartalom mindazonáltal egyelőre hiánycikknek bizonyul, nem beszélve az UHD szabványú televíziós műsorsugárzásról.

Az ASTRA műholdrendszert üzemeltető luxemburgi SES vállalat szerint mindez 2016-ban változhat meg. Romain Bausch vezérigazgató azzal számol, hogy először a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékokról, illetve a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságról fognak közvetíteni 4K-felbontásban egyes tévétársaságok. Abban az SES-nél nem kételkednek, hogy az UHD a jövőben fontos szerepet fog játszani. A keleti 19,2 fokos pozícióból sugárzó ASTRA műholdcsaládnak a német analóg adók 2012-es leállását követően meg is van az ehhez szükséges kapacitása – számos transzponder jelenleg kihasználatlanul áll.

Belátható időn belül ugyanakkor elsősorban az előfizetéses rendszerben működő tévétársaságok fogják alkalmazni az UHD technológiát. Közéjük tartozik például a Sky Deutschland, amely már a tavalyi IFA kiállítás idején is jelentkezett kísérleti UHD műsorsugárzással. Saját UHD-felbontású adóval ezzel együtt legkorábban 2015-ben számolnak az Sky-nál.

A többi szolgáltató egyelőre kivár – attól teszik függővé a HD-ról az UHD-ra való átállást, hogy milyen mértékben terjednek el a közeljövőben a 4K-s megjelenítésre alkalmas készülékek. Az elképzelések között szerepel a jelenleg működő modell továbbfejlesztése: míg a legtöbb kereskedelmi adó ingyen teszi elérhetővé a hagyományos, SD felbontású műsorait, addig programjaik HD változatáért már fizetni kell. Wilfried Urner, az SES leányvállalatának, a HD-Plus platformnak az üzletvezetője egy február elejei sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az előfizetéses HD-Plus platform a jövőben otthont adhat az Ultra HD-felbontású műsoroknak is. Mindez pedig hosszabb távon azt jelentheti, hogy az UHD tartalmak elterjedésével a HD felbontású műsorok egyre kevésbé fognak kulinárisnak számítani, így egyre több szolgáltató fogja biztosítani az átlagos nézői igényeknek messzemenőkig megfelelő nagyfelbontású tartalmait.

 

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: UHD 4K Full HD 

Hozzászólások

comments powered by Disqus