SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Ultra HD: amit tudni érdemes 3.

Dátum: 2013-04-04 21:51:33   |  érdekes
Szükségem van nekem egy Ultra HD TV-re, amikor már a HD is két változatban kapható, 720p (HD-Ready) és 1080p (Full HD) felbontásban, és mindkettő sokkal több képinformációt tartalmaz, mint a hagyományos TV?

Minél több képkocka alkot egy képet, annál több részletet látunk, és finomabb az ívek és átlós vonalak megjelenése. Az Ultra HD mindezt egy szinttel feljebb emeli. A képkockák nagy száma lehetővé teszi azt is, hogy minél nagyobb képet kapjunk anélkül, hogy az szétesne, ami előny a hatalmas TV-k esetén. Az Ultra HD már rég jelen van a mozivilágban, minden nagyobb hollywoodi mozi 4K-ben, azaz Ultra HD-ban, vagy akár 5K-ban kerül felvételre.

 
 
Természetesen az észlelt képminőség nagyban múlik a távolságon is, nemcsak a felbontáson. Mi a valódi különbség 720p és 1080p között? A válasz két méter. Ahogy növeljük a képkockák sűrűségét, úgy egyre közelebb ülhetünk a TV-hez anélkül, hogy a képkockák szemmel láthatóak lennének, egy 2160 képkockás -Ultra HD- felbontás lehetővé teszi, hogy 1,6 méterre üljünk a tévétől.
 
Vannak olyan szakemberek, akik vitatják, hogy észlelhető lenne a 2K és 4K közötti különbség az olyan képernyőkön, amelyek 100 hüvelyknél kisebb méretűek; de az tény, minél nagyobb a képernyő, annál könnyebb a képek befogadása.

 



Címkék: Full HD HD UHD Ultra HD 

Hozzászólások

comments powered by Disqus