SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Vezetékes gyorsjelentés: egymillió fölött a nagysebességű tévékábeles internetelőfizetések száma

Dátum: 2017-01-12 13:33:11   |  hazai
Szerző: doga
Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2016. november végén, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 781 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetései novemberben 1,145 millióra nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében 512 ezer előfizetés volt a hónap végén. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,692 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,5 százalék volt november végén. A második helyen a UPC áll 22 százalékos, a harmadik helyen pedig a Digi 15,7 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 9,4 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,5 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma november végére 528 ezerre csökkent az előző havi 587 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 922 ezer volt, ami 3 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,556 millióról 1,618 millióra nőtt ugyanezen időszak alatt. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke 3,131 millió volt 2016. november végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 52,5 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett november végén. A második helyen a UPC áll 17,4 százalékkal, a harmadik pedig az Invitel csoport 12,8 százalékkal, majd a Digi következik, amely 11,5 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 5,9 százalékos részesedést értek el.

Novemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,70 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya 61,77 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 58 millió, IP-alapon pedig 287 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 112,4 perc volt.

2016. november végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 848 ezer földrajzi számot hordoztak.

Doga

Forrás: www.nmhh.hu



Címkék: NMHH Internet 

Hozzászólások

comments powered by Disqus