SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

100 éves a magyar animáció

Dátum: 2014-08-19 09:00:00   |  hazai
Szerző: dorka
A kiemelt kulturális jelentőségű magyar animáció 100. születésnapjáról emlékeznek meg 2014. augusztus 25-31. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a televízió képernyőjén, az M2-es csatornán.

Pénteken sajtótájékoztatón jelentette be Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnöke, hogy a magyar animáció 100. születésnapjára emlékezve augusztus 25-31. között egész hetes szakmai rendezvény várja az érdeklődőket. Karas Monika elnök a magyar animációs filmekről mint a kultúránk elvitathatatlan értékeiről szólva kiemelte: „Rendkívül fontosnak tartom azt, hogy a jelentőségéhez mérten ünnepeljük a magyar animációt. A hazai rajzfilmek és animációs alkotások ugyanis a nemzeti kultúránk emblematikus alkotásai, amelyek a múlt és jövő generációit kötik össze.”

Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális ügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy Japán és Magyarország között élénk és gyümölcsöző kulturális kapcsolat áll fent, elsősorban a zene, ezen belül a komolyzenei oktatás területén. Az esemény kiváló alkalmat ad arra, hogy a több tízezer résztvevő találkozzon a magyar kreativitással, tudással, avval a kreativitással, amelynek az egyik fellegvára ma Magyarországon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, többek között a beválogatott 3 versenyfilm is MOME-s diákok diplomamunkái. Az államtitkár hozzátette, hogy a fesztiválon való megjelenés támogatásával a kulturális diplomácia célja a japán–magyar művészeti egyetemek közötti kapcsolatok erősítése is.

Varsányi Ferenc, a Fecsegő tipegők Emmy-díjas supervisor rendezője és egyetemi tanár pozitív kezdeményezésnek tartja, hogy a Médiatanács az animációs szakmát nem csak pályázatokkal segíti, hanem katalizátorként hangsúlyt helyez arra, hogy a magyar alkotókat itthon is jobban megismerjék. Galambos István, az MTVA vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az M2 televízió műsorán kiemelt filmvetítések szerepelnek. A sajtótájékoztatón Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója ismertette, hogy egy bő válogatást adnak a kint szereplő filmekből, így 113 rajzfilm lesz látható a moziban augusztus 25. és 31. között. A 16 blokk közül az egyiket japán animációs filmek teszik ki, amelyek a Kecskemétfilm közreműködésével a japán alkotók felajánlásával ingyenesen nézhetők, az NMHH támogatásával pedig a 15 blokkban látható filmekre, féláron lehet majd jegyeket vásárolni.

Forrás: nmhh.hu

 Hozzászólások

comments powered by Disqus