SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Az EU-n belül bárhol érvényesek lesznek az online előfizetések

Dátum: 2017-02-09 11:04:56   |  nagyvilág
Szerző: doga
Új uniós megállapodás született az online tartalomszolgáltatások Európán belüli hordozhatóságáról.

Megszűnik a földrajzi korlátozhatóság, így Magyarországon is elérhetők lesznek a külföldi tartalmak.

Az uniós tárgyalófelek – az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság – között ma este létrejött megállapodásnak köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy az európai polgárok az EU-n belül bárhol teljes körűen igénybe vehessék filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra való előfizetéseiket. „Akik az otthonukban előfizetéssel rendelkeznek, a jövőben Európán belül utazva is zavartalanul élvezhetik kedvenc sorozataikat, zenecsatornáikat, sportközvetítéseiket. A közeljövőben hasonló egyezségekre kell jutni az uniós szerzői jogi szabályozás korszerűsítésére vonatkozó egyéb javaslatainkról, melyek a kreatív tartalmakhoz való, határokon átnyúló hozzáférés bővítését szolgálják.” - nyilatkozta Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök.

Az új szabályok értelmében a fogyasztók az EU-n belül utazva ugyanúgy hozzáférhetnek a megvásárolt online tartalomszolgáltatásokhoz, mint otthonukban. Például a Canal+ csatorna filmeket és sorozatokat kínáló online videotékájának francia előfizetője akkor is hozzáfér majd a Franciaországban elérhető filmekhez és sorozatokhoz, ha éppen Horvátországban nyaral vagy Dániában jár üzleti úton.

Az olyan online tartalomszolgáltatók, mint a Netflix, a MyTF1 vagy a Spotify különböző eszközökkel – például a fizetés módja, helyhez kötött internetszerződés megléte vagy IP-cím alapján – ellenőrzik az előfizető lakóhely szerinti országát. Az új szabályok kötelezőek lesznek minden olyan szolgáltatóra, amely térítés ellenében nyújt online tartalomszolgáltatást. A térítésmentesen kínált szolgáltatások (például online közszolgálati televízió- vagy rádiótartalmak) szolgáltatói önkéntes alapon szintén felkínálhatják e tartalmak hordozhatóságát regisztrált felhasználóiknak.

A most megkötött megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is hivatalosan jóvá kell hagynia. Elfogadásuk esetén az új szabályok 2018 elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak és a vonatkozó rendelet kilenchónapos előkészületi időszakot ír elő, hogy a szolgáltatók és a jogtulajdonosok felkészülhessenek az új szabályok alkalmazására.

A rendelet azokra az online tartalomszolgáltatásokra összpontosít, amelyek esetében a szerzői jogi szabályok alkalmazása a leginkább releváns kérdés. Ilyenek például az online videotéka platformok (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), az online televíziószolgáltatások (Viasat Viaplay, Sky Now TV, Voyo), a zenei streaming szolgáltatások (Spotify, Deezer, Google Music), illetve az online videojáték-piacterek (Steam, Origin). Mindezen szolgáltatások fő eleme az, hogy a szerzői jog és kapcsolódó jogok által védett tartalmakhoz és audiovizuális médiaszolgáltatásokhoz adnak hozzáférést.

2016-ban az európaiak 64%-a használt internetes platformokat videojátékok, képek, filmek és zenék lejátszása vagy letöltése céljából. Ehhez egyre nagyobb arányban használtak mobilkészüléket. Egy 2015-ben készült felmérés szerint minden harmadik európai polgár kívánatosnak tartja a tartalmak határokon átnyúló hordozhatóságát. E lehetőség a fiatalok körében még nagyobb jelentőséggel bír. A 15 és 39 év közötti megkérdezettek fele tartotta fontosnak a hordozhatóságot, illetve azt, hogy az előfizetett szolgáltatásokhoz Európán belül bárhol hozzáférhessen.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Internet EU 

Hozzászólások

comments powered by Disqus