SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

CeBIT 2015: 5G, új kódolás és hálózatépítés

Dátum: 2015-03-16 16:17:26   |  nagyvilág
Szerző: doga
Ma nyitja kapuit a németországi Hannoverben a világ legnagyobb számítógépes szakvására, a CeBIT. Az idei rendezvény középpontjában az adatbiztonság, a gazdaság digitalizációja és a gyorsabb mobilhálózatok kiépítése áll.

Ipar 4.0: Ezzel a fogalommal illetik Németországban a gépek és egyéb technikai eszközök hálózatba kapcsolását, elsősorban az ipari szegmensben. Olyan ipari berendezésekről van szó, amelyeket a hálózati eszközök segítségével távolról lehet karbantartani, és amelyek automatikusan jelentik a kezelőközpont felé, ha egy-egy alkatrészüket ki kell cserélni. A ThyssenKrupp liftgyártó cég például olyan felvonókat mutat be Hannoverben, amelyek a legkisebb rendellenesség esetén időben jelentést küldenek a karbantartóknak.

5G: A jövő nagy adatforgalmat igénylő IT-alkalmazásai az eddigieknél nagyobb teljesítményű, gyorsabb és rugalmasabb hálózatok kiépítését teszik szükségessé. Ezt a célt hivatott szolgálni a következő, 5G-s mobilhálózat-generáció is. Jelenleg még csak a szabvány sarokpontjainak meghatározása zajlik, és folyik a küzdelem többek közt a különböző hálózatfejlesztő és –üzemeltető cégek között. Amint arra Gerhard Fettweis, német 5G-szakember is felhívta a figyelmet: „Szabadalmi háború mindenképp fenyeget a felek között”.

Kódolás: Edward Snowden adatszivárogtatásai a gazdaságot is felrázták. Végtére is a legkülönfélébb nagyságú vállalatokat is érintheti az ipari kémkedés problémája. Ennek köszönhetően minden eddiginél látványosabban nő a titkosítási és kódolási eljárások iránti érdeklődés. Ma már a biztonságos adattárolási eljárások mellett a mobiltelefonok hang- és adatforgalmának titkosítását lehetővé tevő alkalmazások is nagy számban vannak jelen a piacon. Az idei CeBIT-en ezeken az applikációkon kívül a német kormányhivatalok számára kifejlesztett, feltörhetetlennek minősített táblagépeket is kiállítanak.

Nagy adatmennyiség: A legkülönfélébb eszközök hálózatba kapcsolásával párhuzamosan egyre nagyobb adatmennyiség generálódik, amelyeket ki is kell értékelni. A mai számítógép-technika lehetőséget nyújt a korábban elképzelhetetlennek tartott adatmennyiségek feldolgozására. A digitális üzleti modelleknél kulcsszerepet játszik az úgynevezett Big Data elemzési eljárás, amely elsősorban olyan területeken gondoskodik látványos fejlődésről, mint a közlekedésirányítás és az egészségügyi rendszerek

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: CeBIT Mobil 

Hozzászólások

comments powered by Disqus