SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

CES 2015: Innovatív technológiák a jobb TV-képekért

Dátum: 2015-01-12 13:46:52   |  nagyvilág
Szerző: doga
Az idei CES elektronikai szakvásáron egyértelműen látszott, hogy ismét nő a minőségi televíziók iránti érdeklődés. Az elmúlt évek tévékészülékei elsősorban a magasabb felbontás révén javították a megjelenített kép minőségét. Most elérkezett a minden eddiginél magasabb kontrasztarány és pompásabb színek ideje.

A vásárlók ismét érdeklődni kezdtek a televíziók iránt, amit a gyártók a még jobb képminőség eléréséért tett innovációs fejlesztésekkel hálálnak meg. Az idei Las Vegas-i CES szakvásáron elsősorban két új módszer hívta fel magára a figyelmet: a fényképészetből ismert HDR-technika, amely a magasabb kontrasztarányért felel, valamint a „Quantum Dot” nevű nano-technológia, ami a precízebb színmegjelenítés záloga. A felhasználók mindebből azonban csak a jövőben megjelenő új generációs készülékek megvásárlásával érzékelhetnek valamit.

A HDR (High Dynamic Range = magas dinamikatartományú kép) többek között arról gondoskodik, hogy a nagyon világos és élénk színek, mint például a tűz vagy a tűzijáték élethűen, és ne mosottan jelenjenek meg a képernyőn. A Netflix internetes videoszolgáltató például ezzel a technológiával kíván valódi versenyhelyzetet teremteni a televíziós szolgáltatók piacán – saját gyártású produkcióit HDR-technológiával készíti a cég. További lépésként pedig a színpaletta kibővítése várható, ahogy arról Neil Hunt, a Netflix produkciós igazgatója nyilatkozott a DPA német hírügynökségnek Las Vegasban.

A Netflix a technikai újdonságok bevezetését könnyebben tudja elvégezni, mint azok a tévétársaságok, amelyeknek óriási gyártósorokat és produkciós munkameneteket kellene átállítaniuk a jobb képminőség érdekében. Azt azonban Hunt is elismeri, hogy még jónéhány évig fog tartani a HDR-technológia és a kibővített színmegjelenítés áttörése. A HDR-videók adatmennyisége ugyanis mintegy 20%-kal haladja meg a hagyományos képtartalmakét; az UHD-tartalmak HDR-technológiájú továbbítása a Netflix hálózatán 18 megabit/s lenne, a jelenlegi 15 megabit/s helyett. A hagyományos Full-HD-tartalmak HDR-minőségű változatai mintegy 8 megabit/s-ot használnak.

Az új technológia első kísérletei során feltűnt, hogy filmforgatás során az alkotóknak jobban oda kell figyelniük például olyan részletekre, amikor belső felvételeknél egy világos ablakot is belekomponálnak a képbe – a hagyományos technikánál ugyanis az ablak mögötti rész egységesen világos háttérként jelenik meg, míg a magas kontrasztot biztosító HDR-technológia az ablak mögötti területet is tisztán láthatóvá teszi. Így a filmkészítőknek kisebb játékterük marad a jelenetek összevágásánál – mondja a Netflix menedzsere.

A „Quantum Dot” fantázianevű technológia minden eddiginél szélesebb színtartomány megjelenítését teszi lehetővé. Az eljárás során a képmegjelenítőre egy nanorészecskéket tartalmazó extra fóliát visznek fel, amely megtöri a fényt. Las Vegasban többek közt a Sharp, a Sony és a Samsung mutatta be ilyen típusú készülékeit, amelyek „hagyományos” társaik mellett érezhetően élethűbb képeket produkáltak.

 

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: CES UHD LCD 

Hozzászólások

comments powered by Disqus