SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DAB+ vagy mobil széles sáv – a rádió jövője?

Dátum: 2014-03-10 13:57:26   |  nagyvilág
Szerző: doga
Annak ellenére, hogy a földfelszíni terjesztésű digitális rádiós műsorsugárzás, a DAB+ nemzetközi színtéren egyre nagyobb népszerűségnek örvend, továbbra is vannak szkeptikus hangok, amelyek a rádió jövőjét inkább a mobil internet nyújtotta lehetőségekben látják. A svéd Teracom hálózatüzemeltető elérkezettnek látta az időt, hogy tanulmányt jelentessen meg a kérdésről.

A Teracom hálózatüzemeltető cég alább ismertetett megállapításai ugyan Svédországra vonatkoznak, de jó alapot jelentenek a földfelszíni digitális rádiós műsorszórást már korábban bevezető, illetve a jövőben bevezetni tervező országok számára is. Svédországban a lakosság 75%-a hallgat naponta legalább 125 percet rádiót, ami 5,9 millió hallgatóval számolva évi 270 milliárd rádióhallgatással töltött percet jelent. A hallgatók 97%-a hagyományos módon rádiózik, csupán 3%-uk használja a számítógépét vagy mobiltelefonját internetes rádióműsorok hallgatására. Németországban ez az arány némiképp eltér: az internetes online-rádiók itt valamivel nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nagyságrendi különbség nincs a svédországi adatokhoz képest.

A költségek összehasonlítása

Általános tapasztalat, hogy a mobil internetes rádiózás drága mulattság. Ugyanezt támasztja alá a Teracom tanulmánya is. Ha az összes svédországi lineáris rádiót a mobil interneten tennék elérhetővé a felhasználók számára, akkor ez évente mintegy 860 millió eurót emésztene fel. A számításban mind az Unicast (LTE), mind a Multicast (eMBMS) rendszerű műsortovábbítást figyelembe vették. A vizsgálat a továbbiakban abból indul ki, hogy a mobil interneten „sugárzó” rádióadók akár 30%-os árengedményt is kaphatnak a mobilhálózatok üzemeltetőitől, aminek következtében az internetes terjesztési költségek közel 600 millió euróra csökkenhetnek. Ám még ilyen „kedvező” feltételek mellett sem jelent a mobil internetes rádiós műsorszolgáltatást ésszerű alternatívát a földfelszíni adóhálózattal biztosított digitális rádiós műsorsugárzással szemben. Egy Svédország méretével megegyező területű ország teljes területének DAB+ rendszerű rádióműsorokkal való lefedése a fenti összeg csupán 10-20%-át teszi ki. Ahhoz, hogy a mobiltelefonos rádiózás labdába rúghasson a DAB+ rendszer mellett, 96%-kal kellene csökkenteni az online műsortovábbításért felszámolt díjakat!

Csupán 2% hajlandó fizetni

A költségszámítás során a svéd cég felmérése megvizsgálta azt is, hány rádióhallgató volna kész további összegeket fizetni a műsorokért. Kiderült, hogy a megkérdezettek mindössze 2%-a tudja elképzelni, hogy a meglévő rádió- és televízió-előfizetési díj, illetve a mobiltelefonálásért kifizetett összegeken felül további havi 5,60 eurót fizessen az online rádióhallgatásért. Ezzel pedig a többség egyértelmű üzenetet küld a mobilszolgáltatók felé, hogy nem áldoznának egy olyan infrastruktúra kiépítésére, amely jóval kevésbé alkalmas ellátni a rádiózással szemben támasztott követelményeket. Amennyiben ugyanis a rádiózás áttevődne a mobil internetre, minden egyes hallgatni kívánt rádió után külön mobilszerződést kellene kötni. Ha a svéd gyakorlatot vesszük figyelembe, egy négytagú család esetén ez havi átlag 22 eurós extra költséget jelentene, ami évi több mint 264 eurónak felel meg.

További hálózatépítés szükséges

A rádió internetre költözése azt jelentené, hogy a teljes területi ellátás érdekében hatalmas beruházásokra lenne szükség. A jelenlegi mobiltelefonos adóhálózat ugyanis messze nem alkalmas olyan területi lefedettség biztosítására, amilyet a hagyományos rádiós adótornyok tudnak. Az országos közszolgálati rádiócsatornák számára viszont elengedhetetlen, hogy a lakosság egésze hozzá tudjon jutni az általuk sugárzott információkhoz és műsorokhoz. Ezt pedig sem Svédországban, sem Németországban mobiltelefonos rendszerben nem lehet biztosítani. A Teracom számítása szerint ugyanis olyan csillagászati összegbe kerülne az FM vagy a DAB+ adóhálózattal megegyező mobil internetet biztosító adóhálózat kiépítése, amely nem tenné kifizetődővé a szolgáltatást: Svédországban közel 450 millió euróba kerülne, hogy a jelenleg az ország területének 98%-át ellátó DAB+ adóhálózat 54 gerincadóját és 130 átjátszó-adóját a mobil internetet biztosító adóval váltsák fel. Mivel a mobiltelefon és az ellátását biztosító adótorony között a távolság legfeljebb öt kilométer lehet, ezért ugyanekkora ellátottságot több mint 20.000 adótoronnyal lehetne elérni! Ma a svéd mobil adótorony-hálózat 7000 telephelyből áll.

Üzemeltetési biztonság

A rádiózástól a lakosság nagyon megbízható információforrást vár el – különösen katasztrófák idején. Árvizek, földrengések, szélsőséges időjárási helyzetek esetén a mobil adóhálózat sokszor felmondja a szolgálatot, míg a többnyire hegyek tetejére épített DAB+ adótornyok megbízhatóan működnek ilyenkor is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy áramszünet esetén generátorral biztosítják a működéshez szükséges energiát, így akár heteken át is szólnak a rádiók. Mindezek figyelembevételével a lakosság megbízható hírellátása nem biztosítható csupán internetes rádiócsatornák révén.

Összegzés

Rádió kizárólag mobil interneten? Ennek következményei katasztrofálisak lennének a Teracom tanulmánya szerint. A programkészítőknek soha nem látott költségekkel kellene szembenézniük, amelyeket szükségképp ráterhelnének a felhasználókra. Az alacsonyabb ellátási terület a rádiózás vonzerejének csökkenésével járna, ami nem áll érdekükben sem a hirdetőknek, sem a rádióhallgatóknak. És végül: ki volna hajlandó külön fizetni egy olyan internetes rádióért, ami sok esetben még az analóg FM műsorok hangminőségét sem éri el?

 

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: DAB+ Mobil Internet 

Hozzászólások

comments powered by Disqus