SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DVB-T tunerek érzékenységének tesztje

Dátum: 2011-10-18 21:01:55   |  
Az előző cikk megjelenése óta mindössze hat hónap telt el, mégis indokolttá vált egy újabb összehasonlító mérés elvégzése. Ennek oka, hogy a gyártói termékfejlesztések felgyorsultak vagy mondhatjuk úgy, hogy a termékek életciklusa lerövidült, így több készülék már nem elérhető a felhasználók számára.

Időközben (előzmények) a piac is sokat változott, nézzük meg, milyen körülmények között kell helyt állniuk a mai set-top-boxoknak:

  • az újonnan vásárolt tévék szinte mindegyikében már benne van az mpeg4 vételre képes tuner, így megfontolandó, hogy egy régi készülékhez érdemes külső egységet venni, esetleg az amúgy is tervbe vett tévé cserét érdemes előrehozni.
  • korábban a csak kódolatlan adás vételére képes készülékek és a kódolt (kártya vagy modul befogadásra alkalmas) készülékek ára között jelentős volt a különbség. Ez a különbség mára lecsökkent, a kódolatlan vételre képes készülékek ára tipikusan 10eFt, a legolcsóbb kártyafogadós készülékek ára 14-15eFt – és ez a tendencia folytatódni fog. Tehát ma már jobban megéri olyan készüléket venni, akár a hétvégi házba is, ami a későbbiekben alkalmas lesz az előfizetéses adók vételére.
  • az analóg lekapcsolás közeledtével lesz még egy nagy felfutása a külső egységeknek („digitalizáljuk a nagymamát”), majd a piac beáll egy alacsonyabb szintre.
  • a DVB-T tuner, médialejátszó, Bluray/DVD integráció tovább folyik. Tesztünk egyik készüléke (ellentétben az eddigiekkel, ahol a tuner chipsetet ruházták fel több-kevesebb médialejátszó képességgel) egy teljes értékű médialejátszó, amit szabadon fogható adások vételére alkalmas digitális tunerrel láttak el. Rövidesen meg fognak jelenni a piacon az elérhető árú BR-médialejátszó-kártyafogadós digitális tuner készülékeknek.
A jó digitális vétel előfeltételei nem változtak, érdemes a témában írt előző cikket elolvasni. A méréseket augusztus 10-én végeztük, amikor Száva utca pont le volt kapcsolva, de ez nem befolyásolta a mérést. A jövőben az eddigi, néha TV-DX-re hasonlító vételi felkészültség igény csökkenni fog, a következők miatt:
  • 2011. október 1-től az AH a közszolgálati adókat az eddiginél alacsonyabb frekvenciára, a 38-as csatornára szervezi át. Ennek a csatornának a terjedése sokkal jobb, kábelcsillapítási veszteségei pedig kisebbek, mint a jelenleg az UHF felső sávjában található mux-oké. Régebbi antennák is alkalmasak lesznek a vételre.
  • a harmadik frekvencia lehetővé teszi, hogy nagyobb zavarvédettséget biztosító sugárzási paraméterek kerüljenek beállításra adóóldalon, így a védelmi intervallumot a jelenlegi 1/8-ról 1/4-re növelik. Ez a lefedettségi határon lévők számára javulást, növekvő stabilitást fog hozni.
 

A mérés menete

Fót közelében, egy kisebb dombon lévő ház padlásán elhelyezett antennarendszerről hajtottuk meg a vevőket Amatőr61 fórumtárs segítségével. Széchenyi-hegyre egy Inglar TV-4591 típusú 91 elemű Yagi néz, nem az újabb F-csatlakozós kivitel, hanem a korábbi, hagyományos balunnal szerelt. Szlovákia (Ch21) felé pedig egy Inglar A2682 antenna – a V polarizáció miatt 90 fokban elforgatva. A közösítést egy Q7048 típusú közösítő szűrő végzi, a levezető kábel RG11, ami közvetlenül (fali csatlakozó kihagyásával) kerül egy krimpelt F-csatlakozón és egy F-antennadugó átalakítón át a vevőkészülékhez illesztésre. A megjelenítésről egy 37 collos Panasonic plazma gondoskodott, HDMI bemeneten, előzetesen minden vevőkészüléket 1080i (ill. amelyik tudta – 1080p) üzemmódra állítva.
A mérést a korábbiakhoz hasonlóan az antennakábel és a tuner közé helyezett csillapítók beiktatásával végeztük, két készülék közül az az érzékenyebb, ami nagyobb csillapítást elvisel.
 
 
A készülékek
 

Általános megállapítások

A vételi helyen a korában Modry Kamenből stabilan vehető szlovák sugárzás a szlovák adók átszervezésével nehézkesség vált, a Ch21 mux épp vételi határon volt. Ezt a készülékek eltérően tolerálták, volt, amelyik automata módban már behangolta a szlovák adókat, volt, amelyik csak kézi hangolással és volt, amelyik kézi hangolással sem tudta befogni a szlovák adókat.
 
A tesztre kapott készülékek mindegyike jó vételkészséggel rendelkezett, előző tesztünktől eltérően nem volt olyan készülék, ami ne ugrotta volna meg az elvárásokat az érzékenység terén, vagy vételi instabilitással rendelkezett volna.
 

A készülékek fő csoportjai

A műholdas vételre is alkalmas kombinált készülékeket egy, a szabadon fogható adások vételére alkalmas készülékeket 5, a kódolt adások vételére alkalmas készülékeket 3 példány képviselte.
Újdonság volt a korábban már említett médialejátszó, ami képes volt a kódolatlan digitális vételre, így besorolásban a kódolatlanok csoportjába tartozna, de érezzük, hogy ez más arányokban tartalmazza a funkciókat, mint a többiek.
 

A legérzékenyebbek

·         Alcor HD-1500
·         Columbia T-HD1500/Columbia T-HD2500/Wayteq HD90CX
·         Wayteq HD90CXS
 
Amikor az alcordigitalos fiúk odaadták az Alcor  HD-1500-ast, elmondták, hogy ebbe a készülékbe egy jó minőségű Alps tuner került beszerelésre, így nem csak idehaza, hanem Szlovákia magyarlakta részein is szeretik érzékenysége miatt ezt az egyébként már két éve piacon lévő készüléket. A mérés igazolta őket, a magyar muxokon egyértelműen a teszt legérzékenyebb készüléke lett ez a csak kódolatlan adások vételére alkalmas készülék. Az előlapon minden lényeges domb megtalálható, így távirányító nélkül is kezelhető.
 
Az érzékenységi verseny második helyét megosztva adtam ki három, azonos tunerrel szerelt, egyéb funkciókban különböző készülék között. A Columbia T-HD1500 egy szabadon fogható adások vételére alkalmas készülék, érdekessége, hogy az antennakimenetén (a régi videómagnókhoz hasonlóan) képes kiadni a képet, mert RF modulátorral szerelt. Így ha a hétvégi házban vagy nagyinál olyan őskori tévé van, amin még scart csatlakozó sincs, vagy netán elromlott, akkor ez a készülék a megoldás. A modulátor induló csatornája a 38-as (sajnálatos egybeesés az egyik budapesti mux-szal), de ez menüből állítható. Nagyobb, Conax kártyafogadóval szerelt testvére a Columbia T-HD2500, ebben már nincs RF-modulátor, vételi képességei szintén kiválóak. Mint egyik tojás a másikhoz, úgy hasonlít a Wayteq HD90CX az előző készülékre, még egymás távirányítójával is működnek. Mindkettő stabil, jó kialakítású készülék, PVR funkcióval. Tesztek során sikeresen felvették a kódolt adásokat is. A Wayteq-hez egy scart kábel is becsomagolásra került.
 
Egy spanyol táncosnő sem talál eltérést a két távvezérlő között
 
Tesztünk egyetlen műholdvevővel kombinált készüléke került a harmadik helyre, a Wayteq HD90CXS-t kipróbáltuk Amatőr61 lakásán műholdvevőként is és stabilan, jól működött. Egyetlen problémája, hogy a képarány kapcsolójellel valamilyen gondja akadt, a Duna mindig jól kitöltötte a képernyőt, de az M1, M2-vel gondja akadt. Kódolt adás felvétele sikeres volt és ehhez is tartozott egy scart kábel.
 

A középmezőny

·         Triax TR-41
·         Alcor HD-600S
·         Hyunday R600K
 
A Triax TR-41 menürendszere nagyon hasonlít a két Columbia egységére. Az előző tesztben ellentmondásosan szereplő TR40-hez képest ugrásszerű javuláson ment át. Stabil és érzékeny a tunere, a kimenete átállítható 1080p-re is. Jól programozható felvételkezelővel rendelkezik.A középmezőnybe kerülését az okozta, hogy habár a magyar muxokon majdnem azonosan teljesített, mint a két Columbia, de a szlovák muxokat nem volt hajlandó behangolni. Csak szabadon fogható adások vételére alkalmas.
 
Az Alcor HD-600S esetében (amely kialakításra a korábban tesztelt Singal 507-re hasonlít) a magyar mux-ok vétele során a jelszint folyamatosan ingadozott.A készülék csak a legfontosabb csatlakozókat tartalmazza, így pl. nincs rajta LED sem, amely a bekapcsolt állapotát jelezné. Előnye, hogy egyik oldala egy scart csatlakozóban végződik, így beépíthető a régi tévé háta mögé.
 
Az érzékenységi lista végén végzett a Hyunday R600K, pedig más tekintetben egy egyedülálló, kimagasló készülék. A szabadon fogható adások vételére alkalmas egység az antennajel szintjét dB-ben írta ki. Volt vevőként a teszt alatt egy hibája, egyik éjszaka a gyenge mux letárolt adóit törölte. Erről a hibáról más helyen nem találtam infót, a forgalmazó és a gyártó közösen vizsgálják, hogy egyedi eset volt-e. A benne dolgozó Realtek chipset ismerős lehet a médialejátszókat világában járatosaknak, erre alapul az Xtreamer első generációja és az Asus O!Play is. Pontosabban ennek a chipnek a továbbfejlesztett, DVB_T vevővel és video bemenettel rendelkező változata került a Hyunday-ba. A többi set-top-boxhoz képest komolyabb processzor meglátszik a képminőségen is, színhelyesség és kontrasztosság terén is a legjobb készülék volt a teszteltek közül – ráadásul 1080p-ben is képes volt a képet kiadni. Médialejátszó képességei hibátlanok, feliratkezelője jól paraméterezhető. Külön érdekesség, hogy video és hang bemenettel is rendelkezik, így pl. régi analóg kamerával rögzített, esetleg még VHS-en tárolt filmek vagy felvételi képességgel nem rendelkező műholdvevők képének-hangjának bedigitalizálására és rögzítésére is alkalmas. A készülék saját kijelzője is nagyon igényes, ráadásul egy HDMI kábel is tartozék – a jobb fajtából. A tápegység, mivel a készüléket a merevlemez nagyobb teljesítményigényéhez is tervezték, igen igényes. Az a kérdés, hogy aki hálózatos médialejátszót szeretne, az megvesz egy általánosan elterjedt típust 25eFt körül, vagy rádob még 15eFt-ot és kap hozzá egy kódolatlan adásokat vevő digitális tunert és AV bemenet rögzítési lehetőséget is.

Multimédia képességek

A készülékek mindegyike kezeli az NTFS fájlrendszert, ez előrelépés az előző teszthez képest. Az xvid és mkv lejátszás kezelés is általánosan javult.
 
A médiakezelési képességekben egyértelműen a Hyunday vezet, hiszen ez elsősorban médialejátszó. Hálózati megosztásokat (samba) képes felvenni, a fotókba a komolyabb gépek által beírt orientációs adat szerint elforgatva, helyesen jeleníti meg a képeket (egyedüliként a mezőnyből). Hálózatos lejátszásban az internetes rádiók hibátlanok, egy könnyen szerkeszthető konfigurációs fájlban a saját kedvenc rádióinkat is rögzíthetjük.
AV bemenettel is rendelkezik, így nem csak a földi digitális adásokat, hanem bármely AV-n megkapott jelet rögzíteni képes.
 
Xvid lejátszás képességek: a Hyunday, az Alcor 1500 és 600 és a Triax TR-41 képes Xvidet gond nélkül lejátszani, viszont a két Columbia és a két Wayteq készülék a teszteléskor rajta lévő firmware-rel azonban nem volt képes erre. Ez a firmware-ek hibája (figyelmetlenség?), mivel a készülékek chipsetjei egyébként képesek erre. Várhatóan egy frissítéssel ez a probléma megoldódik. Jobb a helyzet az mkv lejátszással, ott egyedül a Wayteq HD90CXS botlott meg, a többi készülék szépen kezelte a formátumot.
 
A feliratkezelésben is hasonló eredmények születtek, a Wayteq HD90CXS volt sikertelen az srt fájlok megjelenítésében, a többi készülék sikerrel vette az akadályokat.
Nézzük meg a további készülékeket részleteiben:
  • Triax TR41 - Felvevő része erős, médialejátszónak a feliratkezelés egyszerűségének figyelembe vételével alkalmas, de NTFS-t olvas és MKV-t, avi-t is hibátlanul játszik le, felirattal is.
  • Alcor HD-1500 – nincs kirívó hiba, jól kezeli az állományokat, srt lejátszása ékezethelyes. Érdekesség, hogy az állítható felirat színek közül a sokak által kedvelt sárga szín hiányzik.
  • Alcor HD-600S - NTFS-t kezel avi lejátszása hibátlan, feliratban ő, ű kezelése jó. videón belül goto funkcióval léptetni lehet. MKV-nál hangprobléma.
  • Columbia T-HD1500, Wayteq HD90CX – multimédia képességeik megegyeztek. Felvevő részük erős, médialejátszónak a feliratkezelés egyszerűsége és az ő, ű betűk kihagyása miatt korlátozottan alkalmasak, bár NTFS-t olvasnak és MKV-t is hibátlanul játszanak le. Avi (xvid) lejátszás hibás, nincs kép. Videón belül lehetséges a léptetés, a hangerőgombbal lehet léptetni és az OK-al odaugrik.
  • Columbia T-HD2500 CX – multimédia képességei ugyanazok, mint a T-HD1500 készüléknek, de a videón belüli léptetés képessége hiányzik.
  • Wayteq HD90CXS – ennek a készüléknek a fw fejlesztése abbamaradt, így a többi készüléktől eltekintve itt a képességekben változás nem várható. Az NTFS fájlrendszert felismerte, képes volt lépkedni a könyvtárak között, de nem tudott sem jpg, sem avi, sem mkv fájlokat betölteni. A teszteket nem sikerült elvégezni.

A tesztkészülékek biztosítása

A Hyunday és az Alcor készülékeket az infopatika.hu biztosította, a Triax és a Wayteq készülékeket a sat.hu webshop, a Columbia készülékeket a Betacom ajánlotta fel a tesztelésre.

 Szerző: Orosz Nándor 

 

A témához kapcsolódó érdekes cikkek
 

 

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus