SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DVB-T2 – átállás előtt Németország

Dátum: 2015-06-11 10:51:23   |  nagyvilág
Szerző: doga
2018 végére leállítják Németországban a jelenlegi DVB-T (MPEG2) rendszerben sugárzó digitális adótornyokat, és helyettük üzembe helyezik a DVB-T2 rendszerű, immár HD-ban működő adókat. Az átállás azonban jónéhány problémát vet fel.

A jelenlegi tervek szerint 2018 végén megszűnik Németországban a jelenlegi földfelszíni sugárzású DVB-T rendszer, amelyet Magyarország is használt 1999 és 2008 között. Az MPEG2-es tömörítést alkalmazó szabvány nem teszi lehetővé, hogy hatékony módon sugározzanak több nagyfelbontású programot egyetlen frekvencián, ezért mára elavulttá és versenyképtelenné vált ez a megoldás.

Ahogy 2008-ban hazánk, úgy most Németország is normaváltás előtt áll. Úgy tűnik azonban, hogy a németek mindjárt két lépcsőfokot is ugrani készülnek: nem egyszerűen az Ausztriában, Dániában vagy Nagy-Britanniában is használt DVB-T2-es rendszert kívánják bevezetni, hanem annak UHD felbontású műsorok továbbítására is alkalmas, H.265/HEVC tömörítést használó változatát. A gond csak az, hogy ma még nagyon kevés olyan televízió és vevőkészülék van a piacon, ami képes dekódolni ezt a jelfolyamot. Ugye ismerős helyzet 2008-ból?

A 2016-os Labdarúgó Európa-bajnokságra időzített indulás azonban már nagyon közel van, ezért a németországi kereskedésekben már most külön matricákkal látják el azokat a készülékeket, amelyek alkalmasak lesznek az új szabvány vételére. A „DVB-T2 HD” feliratú matricák hivatottak jelölni az alkalmas berendezéseket, ám ez a felirat kissé félrevezető, hiszen az ausztriai, dán vagy angliai DVB-T2 rendszer is alkalmas természetesen a HD adások továbbítására, mi több, a magyarországi DVB-T, de MPEG4-es MinDig Tv rendszerben is lehetőség van több nagyfelbontású program közvetítésére is, ahogy azt a jelenlegi gyakorlat is bizonyítja.

A németországi DVB-T2-re történő átállást követően tehát ott is lehetőség lesz tető- vagy szobaantennával is HD minőségben tévézni, viszont az eddig ingyenesen fogható kereskedelmi televíziók az új rendszerben előfizetőssé teszik csatornáikat, ami kérdésessé teszi a platform népszerűségét.

Doga

Forrás: www.infosat.de



Címkék: DVB-T2 DVB-T 

Hozzászólások

comments powered by Disqus