SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Megállíthatatlanul jön: Ultra HD

Dátum: 2013-11-24 17:23:15   |  nagyvilág
Szerző: dorka
Bár még mindig vannak problémák a rendszermodelben, amely megakadályozza, hogy az Ultra HD a mindennapi műsorszórás része legyen, a gyártók, a rendszerüzemeltetők és a műsorszolgáltatók jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a technológia mielőbb bevezetésre kerülhessen.

A SES alelnöke és közép-kelet-európai ügyvezetője, Martin Ornass-Kubacki mesélt a Broadbandtv News-nak az Ultra HD jövőjéről és cége szerepéről a technológia fejlődésében.

A televíziós ipar hisz abban, hogy a jövő az Ultra HD-jé, vagy másik nevén 4K-é. Felmérések alapján várhatóan 1,5 millió Ultra HD szettet értékesítenek világszinten az idén, és ez a szám 2025-re 174 millióra nő majd, amely az eladott készülékek 1/3-át jelenti. Az Ultra HD-ban elérhető csatornák száma ebben az időben már meghaladja majd az 1000-et is.

HD szolgáltatások először 2004-ben jelentek meg Európában, és mára már alapszolgáltatássá váltak az előfizetéses szolgáltatók kínálatában. A SES kulcsszerepet játszik a folyamatban, mivel a 35 millió műholdon keresztül tévéző háztartás 80%-át szolgálja ki Európában, amelyek HD csatornákat is fognak. Korábban ez év során a SES partnerkapcsolatra lépett az Orange-dzsel, hogy egy új műholdas platform induljon Romániában. A platform 100 csatornájának csaknem fele, 42 HD csatorna.

Ez jól mutatja, hogy a vállalat elkötelezett a technológia mellett, világszinten 276 millió háztartást fed le, és több mint 1700 csatornát sugároz. A műholdon keresztül közvetített csatornák 27%-a HD a világban.

Az Ultra HD tekintetében is úttörő szerepet játszik a SES, áprilisban véghezvitte az első műholdas, HEVC szabványnak megfelelő élő közvetítést keleti 19,2 fokról. Nemrégiben pedig két élő, Ultra HD csatornát működtetett partnereivel az IBC rendezvényen.

Az Ultra HD tehát ígéretes jövő előtt áll, és valószínűleg a sport lesz az, ami igazán elősegítheti térhódítását a következő években. A futball világbajnokság, az olimpia, valamint a 2016-os UEFA bajnokság várhatóan jó teret ad majd a technológia megismertetésére. 2020-ra, a tokiói olimpiára az Ultra HD már jó úton lesz afelé, hogy egy kiforrott technológia legyen. Európa élen jár majd az elfogadásában, 2015-re már 111 millió Ultra HD háztartás létezésére számítanak.

 

 



Címkék: ultra HD SES csatornák HD 

Hozzászólások

comments powered by Disqus