SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Mitől olyan lebilincselő az UHD?

Dátum: 2015-11-24 14:57:52   |  nagyvilág
Szerző: postatib
Úgy tűnik, a tesztidőszak befejeződött: a fogyasztók érdeklődése idén egyre élénkebb az Ultra HD (UHD) iránt, és a médiaszektor elkötelezettsége is folyamatosan erősödik. Megkérdőjelezhetetlenné vált tehát, hogy van igény az UHD-ra...

f3b249a187a6-2

Az FC Barcelona-Juventus Bajnokok Ligája mérkőzés vagy a Linkin Park és a Die Fantastischen Vier koncertjeinek élő UHD közvetítése, valamint a globálisan elérhető Fashion One UHD csatorna elindítása csak néhány az olyan fontos események közül, amik erősíthetik az érdeklődést az UHD televíziózás iránt. Ez elsősorban annak is köszönhető, hogy a korábbi évekkel ellentétben már nem csupán egy szűk körben, a technológiával és a médiával foglalkozó médiumokban jelenhetnek meg hírek a próbaközvetítésekkel kapcsolatban, hanem egyre több helyen, mivel egyre több tartalomszolgáltató indít a nagyközönség számára is elérhető UHD-csatornákat.

Ezek a mérföldkőnek tekinthető események azonban már nem kizárólag csak műszaki tesztek, hanem a potenciális célcsoportoknak szóló bemutatók is. Jelenleg a felhasználók hozzáférése még korlátozott, mivel egyelőre csak a technika iránt érdeklődők és a média újdonságaira fogékony nézők rendelkeznek UHD vételére alkalmas dekóderrel és TV-készülékkel, hamarosan viszont ők lehetnek az új technológia nagykövetei. A koncertek és a futballmeccsek közvetítése a legjobb lehetőség az új technológia előnyeinek demonstrálására. A csaknem egy évtizeddel ezelőtt indult HD műsorszórás is a labdarúgó-mérkőzések és más sportesemények közvetítése során vált népszerűvé. Az iparági elemzők egyetértenek abban, hogy az emocionális és érdekfeszítő tartalom most is segíteni fogja az új és még jobb minőségű technológia elterjedését.

Ugyanakkor a sokak számára elérhető tartalom és a műholdas, illetve egyéb távközlési technológiák önmagukban még nem elegendőek az Ultra HD térhódításához és széles körű elterjedéséhez. Tavaly 15 millió UHD-képernyős készüléket adtak el világszerte, idén pedig az előzetes becslések szerint ez a szám 31 millió lesz. A változás még inkább szembetűnő a nagyobb képernyők esetében: az idén eladott 55-59 hüvelykes képernyővel rendelkező készülékeknek több mint fele alkalmas UHD tartalom megjelenítésére is. Az iparági elemzők arra számítanak, hogy az elkövetkezendő évek során a HD TV készülékek eladásai stagnálni, idővel pedig csökkenni fognak, és az alacsonyabb árkategóriájú termékek körében is az UHD készülékek veszik majd át a vezetést.

„A korai fogyasztói reakciók alapján egyértelmű, hogy van igény az Ultra HD szolgáltatásra” – nyilatkozta David Mercer, a Strategic Analytics vezető elemzője. „A televíziós és online videós tartalmakat kínáló szolgáltatók erre a keresletre úgy reagálnak, hogy új UHD tartalmakat tesznek elérhetővé felhasználóik számára, és véleményünk szerint ez a trend a jövőben csak erősödni fog.” A Strategic Analytics cég Amerikai Egyesült Államokban végzett felmérése is ezt támasztja alá: az eredmények szerint a megkérdezetteknek csaknem kétharmada hallott már az Ultra HD-ról, 30%-uk pedig már látott Ultra HD adást otthonában, boltban vagy máshol. Az UHD videók minőségét a válaszadók 95%-a nagyon vagy eléggé lenyűgözőnek találta.

"Ugyanakkor a sokak számára elérhető tartalom és a műholdas, illetve egyéb távközlési technológiák önmagukban még nem elegendőek az Ultra HD térhódításához és széles körű elterjedéséhez."

A pozitív élményt viszont nem lehet kizárólag a képfelbontásnak tulajdonítani. Azon túl, hogy az UHD kép négyszer akkora pixelsűrűségű, mint a jelenleg népszerű full HD, az új technológia a színvisszaadásban is remekel. Thomas Wrede, a SES vételi rendszerekkel foglalkozó részlegének alelnöke a következőket mondta: „Az Ultra HD fejlesztésének második szakaszában még több szín, erősebb kontrasztok és gyorsabb képkockasebesség várható. A Wide Colour Gamut (WCG) segítségével a képernyőn még szélesebb színskála válik majd elérhetővé, így nézőként élénkebb színeket és még több árnyalatot élvezhetünk. A nagyobb kontraszt szinte megegyezik a nagy dinamika tartományú (HDR) képek minőségével, ennek köszönhetően a világosnak és a sötétnek még több dimenziója különböztethető meg, így az UHD képernyők még élénkebben tudják bemutatni a megvilágított és az árnyalt részleteket is.”

„A várakozások szerint a fejlesztések második fázisa 2019-ben fejeződik be” – tette hozzá Thomas Wrede, ami egyértelműen tükrözi a SES vállalatának hosszú távú és valódi elkötelezettségét az új szabvány iránt. A műholdas technológia ismét tanúbizonyságot tehet hihetetlen rugalmasságáról a fejlett televíziós szabványok adaptálását illetően, akárcsak azt korábban, a HD műsorszórás megjelenésének idején tette. A műholdak az elérhető sávszélességnek és az országokra, sőt kontinensekre kiterjedő lefedettségnek köszönhetően az Ultra HD tartalom sugárzásának alapvető eszközei. Segítségükkel a nézők ugyanolyan minőségű digitális jelet foghatnak bárhol, a műhold által lefedett területen belül. A legjobb az egészben pedig az, hogy a műholdak többsége már most, minden további módosítás igénye nélkül készen áll az Ultra HD tartalmak sugárzására.

Természetesen további fejlesztések is várhatóak: a TERN (Television Entertainment Reality Network) nemrégiben elindította INSIGHT nevű UHD ismeretterjesztő és szórakoztató csatornáját, szerkesztői pedig arra készülnek, hogy a nem lineáris műsorszolgáltatást is beillesszék a kínálatukba. Mariam Zamaray, a TERN vezérigazgatója így nyilatkozott a terveikről: „Az INSIGHT újraértelmezi az egyszerű nézői interakció fogalmát, ösztönözni és jutalmazni szeretné a közönség elköteleződését. Azzal, hogy a nézőket helyezzük a középpontba, úgy véljük, hogy a műsorszolgáltatók és a hirdetők is több lehetőséget kapnak a közönség meggyőzésére és megtartására.” A csatornán közvetített anyagokat nemcsak UHD minőségben sugározzák, de UHD minőségben is forgatják, a TERN véleménye szerint pedig az új technológiának köszönhetően a nézők tökéletes képeket élvezhetnek.

Idén ősszel további UHD csatornák megjelenésére lehet számítani, ezért mindenképpen érdemes figyelni az Astra keleti 19.2 fokos műholdas pozícióját.

Forrás: http://www.news-astra.com



Címkék: UHD ultraHD Astra 

Hozzászólások

comments powered by Disqus