SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Pontosították az UHD-specifikációkat

Dátum: 2014-07-01 11:32:55   |  nagyvilág
Szerző: doga
Mit kell tudnia egy televíziónak, ha teljesíteni akarja az Ultra-HD felbontás feltételeit? Az amerikai székhelyű, szórakoztatóelektronikai készülékeket és médiaszolgáltatásokat vizsgáló Consumer Electronics Association (CEA) napokban kiadott előírása szerint a jövőben külön logónak kell felhívnia a vásárlók figyelmét arra, ha egy készülék valóban megfelel az UHD felbontás szabványainak.

A technika fejlődésével egyre gyakrabban fogunk találkozni a televíziókon és monitorokon az „Ultra HD” felirattal. Ám mit is jelent pontosan ez a kitétel, és mit kap a vásárló, ha egy ilyen készülék megvétele mellett dönt? Az UHD-képes készülékek számára eredetileg még 2012-ben önkéntesen meghozott irányvonalakat pontosította most a CEA annak érdekében, hogy eligazodási pontot alkosson a gyártók és a vásárlók számára egyaránt.

A CEA előírásai szerint a Full HD felbontásnál négyszer részletgazdagabb 4K, avagy Ultra HD felbontású készülékeknek legalább 3840 x 2160 képpontot kell megjeleníteniük 16:9-es képarány mellett. Rendelkezniük kell továbbá a Full-HD-s videotartalmak UHD-ra való felskálázási képességével, valamint legalább egy olyan HDMI-bemenettel, amely támogatja a 3840 x 2160 képpontú tartalmak másodpercenkénti 24, 30 illetve 50 képből álló megjelenítését. További legalább egy HDMI-bemenetnek ismernie kell a HDCP 2.2-es, vagy vele kompatibilis kódolási szabványt.

Mivel a valódi, natív UHD-tartalmak jelenleg szinte kizárólag az interneten érhetők el, az előírás kitér arra is, mikortól beszélhetünk csatlakoztatható UHD-berendezésről (Connected-Ultra-HD-Device). A hatalmas adatfolyamokat tartalmazó képanyag megjelenítéséhez a televízióknak támogatniuk kell a HEVC videotömörítési eljárást. Természetesen a sokcsatornás hanglejátszás képességével is bírniuk kell, ugyanúgy, ahogy ethernet- vagy wifi-kapcsolaton keresztül is fogadniuk kell tudni az UHD-tartalmú műsorokat.

A most lefektetett specifikációk nem tartalmaznak meglepően új elemeket, elsősorban a piacon jelenleg kapható UHD-készülékek műszaki szabványának rögzítését szolgálják. Ezzel együtt fontosak lehetnek azoknak a vásárlóknak, akik fontolgatni kezdték az új technológiájú televíziók vagy monitorok beszerzését. A könnyebb eligazodás érdekében az ő számukra a jövőben jól látható Ultra-HD logóval kell ellátni a fenti előírásokat minden tekintetben teljesítő készülékeket.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: 4K UHD Full-HD 

Hozzászólások

comments powered by Disqus