SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Áttörés előtt a DAB+ Németországban

Dátum: 2015-05-25 12:29:46   |  nagyvilág
Szerző: doga
A Media Broadcast műsorszóró vállalat Németországban 90% fölé emeli a digitális földfelszíni rádiós műsorsugárzás által ellátott területek arányát.

„Kötelezővé” kell tenni a DAB+ autórádiókat a felszerelési csomagokban

A német nemzeti digitális adóhálózatot üzemeltető Media Broadcast vállalat május 21-én bejelentette az országos DAB+ multiplex vételi lehetőségeinek javítását szolgáló fejlesztéseket: 2016 végéig a jelenlegi 61 adóállomásból álló hálózatot 110 adóállomásra bővítik, aminek következtében a DAB+ rádióadók beltéri vétele a jelenlegi 60%-ról 82%-ra fog nőni. A digitális rádiójelek mozgás közbeni stabilitása a jelenlegi 63%-os területi ellátottságról a fejlesztéseknek köszönhetően 92%-ra emelkedik. 2015 végéig a műsorsugárzásért felelős vállalat ezzel teljesíteni fogja a Szövetségi Adóhálózati Hivatal által lefektetett célkitűzéseket.

DAB+ autórádiók az alapfelszerelés részeként

„A digitális adóhálózat kiépítésének további üteme világos, partneri állásfoglalás a rádiózás digitális jövőjéért felelősséget érző minden piaci szereplő részéről Németországban, ahol a digitális rádiózás immár visszavonhatatlanul gyökeret vert”, hangoztatta Egon Kraus, a Business Unit Radio vezetője. „Fontos jelzés továbbá a készülékgyártók, műsorkészítők és végfelhasználók felé, valamint az autógyártók számára. A közel teljes, országos területi ellátottság ma már elengedhetetlenné teszi, hogy a DAB+ autórádiók a gépkocsik alapfelszerelésének részeivé váljanak”, tette hozzá Kraus.

Középpontban: a DAB+ zavartalan vételének biztosítása az autópályákon

A hálózatfejlesztés középpontjában a zavartalan digitális rádiós műsorvétel biztosítása áll az autópályák mentén. Ennek érdekében hamarosan üzembe helyezik azokat a DAB+ adótornyokat, amelyek elsősorban az eddig ellátatlan Kelet- és Dél-Németország vidéki területein fogják biztosítani a digitális jeleket. Az első új adótornyokat a tervek szerint 2015 őszén kapcsolják be a hálózatba, míg 2016 decemberére már összesen 110 DAB+ rendszerű adóállomás fog működni az országban.

A DAB+ előnyei a hagyományos analóg rádióval szemben

A digitális rádiós műsorsugárzás előnyei közé sorolható a részben exkluzív, a legkülönfélébb zenei, kulturális, sport- és információs igényeket kiszolgáló műsorkínálat, valamint a kiváló hangminőség. A digitális adóhálózat 2016-ban befejeződő végleges kiépítését követően Németország szinte teljes területén zavartalan és tökéletes minőségű rádiós műsorvételre lesz lehetőség. Az SFN (Single Frequency Network = Egyfrekvenciás Adóhálózat) rendszernek köszönhetően a DAB+ egész Németországban kitűnő vételi paramétereket biztosít, még az ellátottsági területek szélein is. A prémium minőségű műsorkínálat mellett a DAB+ olyan jövőbe mutató tematikus szolgáltatásokat is kínál, mint a percre pontos dugójelentések és a forgalmi helyzetről szóló tájékoztatás eddig elképzelhetetlen szintje. A műsorfolyam kiegészítő információi elektronikus műsorújság (EPG) formájában jelennek meg a rádió kijelzőjén vagy kis színes képernyőjén, amelyről az épp hallható zeneszám albumborítója, időjárás-jelentések, rövidhírek és egyéb hasznos adatok is leolvashatók.

Doga

Forrás: www.infosat.de



Címkék: DAB+ FM 

Hozzászólások

comments powered by Disqus