SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A DAB+ tökéletes a helyi rádiós műsorszórásra is

Dátum: 2015-10-29 14:15:43   |  digitális átállás
Szerző: doga
A digitális átállás a rádiózás terén is megállíthatatlannak tűnik. A német műsorszolgáltatók tapasztalata szerint a helyi és regionális műsorszórásban is számos előnye van a DAB+ rendszernek.

Németországban ma már a földfelszíni rádiós műsorszórás megkerülhetetlen alternatívájává vált a digitális DAB+ szabvány, amely az országos lefedettségű hálózatok mellett a helyi és regionális rádiók számára is ideális lehetőséget biztosít. A német médiahatóságok gyakorlati tapasztalatuk alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az országos mellett a helyi és regionális műsorszórásra is a DAB+ szabványt támogatják az alternatívaként szóba jöhető DRM+ és LTE-A szabványokkal szemben.

„Jelenleg a DAB+ az egyetlen olyan földfelszíni digitális műsorszó-szabvány, amely maradéktalanul alkalmas a helyi, közösségi és egyetemi rádiók igényeinek teljesítésére”, olvasható a médiahatóságok tanulmányában. A DAB+ esetében mind a hardware, mind az adóhálózat rendelkezésre áll, ráadásul a digitális vevőkészülékek elterjedtsége is indokolja e megállapítás igazát – Németországban.

A médiahatóságok felmérése a továbbiakban arra az eredményre jutott, hogy az LTE-A szabványú jeltovábbítás nem használható regionális és helyi rádiós műsorsugárzásra. A DRM+ ugyan elsősorban a kisebb területek ellátására ideális, de csak abban az esetben, ha kevés műsor kisugárzása a cél. A DAB+ ellenben a nagyobb területek besugárzása mellett jóval több adó műsorának továbbítására alkalmas rendszer, amelyet helyi és regionális szinten is kitűnősen lehet használni.

A helyi és regionális műsorszolgáltatóknak tehát a német médiahatóságok ajánlása szerint a jelenlegi műszaki lehetőségeket figyelembe véve a több, kisteljesítményű, analóg FM adóból álló hálózat által ellátott területeken érdemes a digitális DAB+ adók által besugárzott nagyobb területeken is biztosítani műsorkínálatukat. Ezenkívül ajánlatos önálló, helyi digitális multiplexeket indítaniuk, és a teljes digitális kapacitás optimális kihasználása érdekében a helyi programok mellé nem helyi adók kínálatát is bevenniük a programcsomagba. A szabad kapacitások továbbá úgy is kihasználhatók, hogy a helyi és regionális rádiók magasabb hibavédelmi paraméterek, valamint jobb hangminőséget biztosító adatfolyam-beállítások biztosításával megbízhatóbb vételt biztosítanak kisebb kisugárzott adóteljesítmény mellett is hallgatóik számára.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.deCímkék: DAB+ FM DRM+ 

Hozzászólások

comments powered by Disqus