SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Norvégia leállítja FM-adóhálózatát

Dátum: 2017-01-09 13:17:36   |  digitális átállás
Szerző: doga
Az észak-európai ország januárban kezdi meg analóg FM-adóinak leállítását.

Norvégia döntött: elsőként a világon megkezdi analóg URH-adóhálózatának fokozatos lekapcsolását, hogy az év végére országos szinten kizárólag digitális rendszerben, a DAB+ szabványt használva sugározza rádióműsorait. Az első lekapcsolásra január 11-én, 11 óra 11 perckor fog sor kerülni ünnepélyes keretek között, Bodø városában, Nordland tartományban. Az eseményen a norvég közszolgálati rádió és televízió, az NRK szakemberei, valamint az összes nagy kereskedelmi rádió képviselői részt fognak venni, akik fogadják az Európai Műsorsugárzók Uniója, az EBU nemzetközi vendégeit is.

A teljes digitális átállást az tette lehetővé, hogy Norvégiában ma már az FM-adóhálózaton foghatónál több, mintegy 108 adó hallható a DAB+ rendszeren, közülük 23 az ország minden térségében.

A január 11-én kezdődő lekapcsolást követően fokozatosan fogják leállítani az analóg FM-adókat, az utolsó leállások 2017 decemberében lesznek az északi Troms és Finnmark körzetekben. 2016 októberében a norvégok immár 64%-a hallgatott napi rendszerességgel DAB vagy DAB+ adásokat, és a háztartások több mint 70%-a rendelkezik már legalább egy DAB+ rádiókészülékkel. A skandináv ország területének több mint 99,5%-át fedik le a digitális adóhálózatok, ennek következtében minden akadály elhárult a teljes digitális átállás elől.

 

További országok tervezik FM-adóik leállítását

Norvégia mellett néhány további európai ország is tervezi analóg URH-adóinak kikapcsolását: Olaszországban a dél-tiroli RAS műsorszóró társaság bejelentette, hogy az év végén megkezdi első FM-adóinak leállítását, ezért azt tanácsolják a dél-tiroli rádióhallgatóknak, hogy ma már kizárólag olyan készüléket vásároljanak, amely rendelkezik DAB+ vevőegységgel is.

Svájc, Hollandia és Belgium az elkövetkező években tervezi analóg FM-adóinak fokozatos leállítását, Svájcban a jelenlegi tervek szerint 2020-ban állnak át végleg a DAB+ szabványra.

Doga

Forrás: www.infosat.de



Címkék: DAB+ FM 

Hozzászólások

comments powered by Disqus