SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

KommAustria: Folytatódik a DAB+ hálózat kiépítése

Dátum: 2016-07-12 12:25:44   |  digitális átállás
Szerző: doga
2017-től megkezdődik az országos digitális rádióadó-hálózat kiépítése Ausztriában.

A Digitalradio Östrerreich nevű szakmai szervezet örömmel fogadta a KommAustria döntését, amely szerint a médiahatóság 2017-től kezdve országos DAB+ adóhálózatot kíván kiépíteni nyugati szomszédunknál. „Az érdekelt felek véleményének megismerése után megszületett hatósági döntés messzemenő következményekkel fog járni az ausztriai digitális rádiózás jövőjének szempontjából. Míg a DAB+ ma már számos európai országban a digitális földfelszíni rádiós műsorszórás szabványává vált, kis késéssel immár Ausztriában is lehetővé vált a rádiózás innovatív és jövőbemutató digitalizációja”, adott hangot elégedettségének a döntés után Wolfgang Struber, a Digitalradio Österreich elnökhelyettese. A szakember ugyanakkor leszögezte, hogy még erőteljesebb támogatásra van szükség az innovatív technológia látványos áttörése érdekében, mindenekelőtt a rádiós műsorválaszték sokszínűségének biztosítása által.

„A rádiós szakma minden szereplője – így az ORF – számára is világos, hogy a DAB+ jobb és kedvezőbb műsorszórási szabványt testesít meg a rádiózás számára”, vallja meggyőződéssel a szakmai egyesület elnöke, Gernot Fischer is. Azok a rádiós műsorszolgáltatók, amelyek a digitális átállás ellen emelik fel szavukat, médiapolitikai, biztonsági és közlekedésszabályozási szempontból egyaránt hátráltatják a fejlődést Ausztriában”, hangoztatja Fischer. „A digitális rádió egyedüli esélyt kínál arra, hogy az egyik legfontosabb médiumot átmentsük a jövőbe: sokszínűségével, interaktivitásával, hangminőségével, megbízhatóságával és biztonságával együtt.”

A KommAustria digitális koncepciója értelmében 2017-től megkezdi az országos DAB+ adóhálózat kiépítésének előkészítését, így várhatóan a közeljövőben már nyugati szomszédunknál is egyre több régióban lehet majd fogni a digitális rádióadásokat. A nagyobb programválaszték mellett a minden eddiginél fejlettebb közlekedési információs rendszer, valamint a polgárvédelem és a krízishelyzetekben is megbízhatóan működő adóhálózat a legfontosabb érv a DAB+ mellett. Mivel a DAB+ nem szorul a mobil internetes hálózatra, útközben is biztos információforrásként működik, függetlenül attól, hányan veszik igénybe a szolgáltatást – az adóhálózat összeomlásától tehát a DAB+ esetében még szélsőséges helyzetekben sem kell tartani.

Doga

Forrás: www.digitalradio-oesterreich.com



Címkék: DAB+ FM 

Hozzászólások

comments powered by Disqus