SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DAB+ - folytatódik a vita Ausztriában

Dátum: 2016-03-22 14:33:35   |  digitális átállás
Szerző: doga
Tovább tart a vita Ausztriában a digitális földfelszíni rádiós műsorsugárzás bevezetéséről.

A Komm Austria 2018-ban el kívánja indítani országos DAB+ adóhálózatát, ám a közszolgálati ORF egyelőre hallani sem akar a digitális átállásról. Míg Németországban elsősorban a helyi kereskedelmi rádiók ágálnak a DAB+ ellen, addig Ausztriában pont a legnagyobb hallgatottságú, országos közszolgálati rádió, az ORF ellenállása miatt húzódhat a rádiózás digitalizációja.

A Komm Austria mindazonáltal elhatározta, hogy 2017-ben, de legkésőbb 2018-ban kiépíti digitális adóhálózatát, és szándékának már számos médiaszolgáltatót meg is tudott nyerni. Az ORF hozzáállását a kérdéshez „felettébb aggasztónak” nevezték a Komm Austria illetékesei.

A közszolgálati ORF azzal érvel, hogy jelenleg jogi okok miatt utasítják el a DAB+ platformon történő megjelenést, és hozzáteszik, hogy az új digitális technológia még egyetlen európai országban sem nevezhető sikeresnek. Ezenkívül pénzügyi megfontolásokból sem támogatják a projektet: „Az ORF számára csak akkor jöhet számításba a digitális átállás, ha minden ezzel kapcsolatos pénzügyi kérdést sikerül tisztázni, beleértve az alagutak rádióadással történő ellátását is”, nyilatkozta Alexander Wrabetz, az ORF vezérigazgatója a „Wiener Zeitung” újságírójának.

A Digitalradio Österreich egyesület számára értelmezhetetlen az ORF érvelése, mondván: a DAB+ rendszerű műsorsugárzás országos szinten az analóg FM adóhálózat működtetésének csupán egytizedébe kerülne, ráadásul a digitális vevőkészülékek is egyre elterjedtebbek.

Wolfgang Struber, a Digitalradio Österreich egyesület igazgatóhelyettese más okokat sejt az ORF makacskodása mögött, és figyelmezteti a konkurenciát: „Aki azt hiszi, hogy mindenáron meg tudja akadályozni az egészséges verseny kialakulását a rádiós piacon, hogy ezáltal biztosítsa vezető pozícióját, az nagyon téved.”

Mindezzel együtt a Komm Austria már sínre tette az ausztriai DAB+ műsorsugárzást: 2015 májusától Bécs környékén immár elérhető a digitális műsorcsomag, amelynek sugárzását az ORF és a Kronehit ellenállásának dacára most egy további évvel meghosszabbították. A médiahatóság tervei szerint 2017-re már országos lefedettségű DAB+ adóhálózat fog működni Ausztriában.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: DAB+ FM ORF 

Hozzászólások

comments powered by Disqus