SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DAB+: vegyes benyomásokkal zárul az év Németországban

Dátum: 2016-12-29 11:19:36   |  digitális átállás
Szerző: doga
Sikerek és elmaradások egyaránt jellemzik a digitális rádiózás 2016-os fejlődését Németországban.

Willi Schreiner, a DRD Digitalradio Deutschland Kft. vezérigazgatója vegyes érzésekkel nyilatkozott a földfelszíni digitális rádiós műsorsugárzás 2016-os alakulásával kapcsolatban. A szakember beismerte, hogy a nagy várakozások ellenére nem sikerült minden célt elérni az óévben: a Szövetségi Tanács kezdeményezése, amely szerint 2019 január elsejétől már minden újként értékesített rádiókészüléket kötelező lenne DAB+ vevőegységgel ellátni, „nem egészen világos okok miatt nem talált pozitív visszhangra a kormányzat berkeiben”, állította Schreiner a „Digitalradio News” internetes szaklapnak. Kritizálta ugyanakkor a szövetségi tartományokat is, amelyek Bajorország kivételével „még mindig nem dolgoztak ki megfelelő koncepciót a magánrádiók digitális műsorsugárzására vonatkozóan.”

Schreiner mindezek mellett pozitív fejleményekről is beszámolt: a tartományi médiahatóságok a miniszterelnökök beleegyezését követően megteremtették a második, országos DAB+ multiplex feltételeit a kereskedelmi adók számára. Jól alakultak a készülékeladások is – december „valószínűleg a legjobb hónap lesz” a digitális rádiók értékesítése szempontjából. Érdekes fejlemény, hogy az eladott DAB+ rádiók 25%-át már interneten keresztül rendelték meg a vásárlók. Izgalommal várják a szakemberek a digitális autórádiók számának alakulását is: míg 2015-ben arányuk csupán mintegy 14%-ot tett ki, addig idén várhatóan sikerül átlépni a 20%-os küszöböt.

Európa-szerte látványosan fejlődött a DAB+ rendszer 2016-ban. Franciaország lendületesen építi ki digitális adóhálózatát, Hollandia pedig hamarosan DAB+ mintaországgá válik. 2017 január 11-én Norvégia megkezdi első analóg FM-adóinak lekapcsolását, Dél-Tirolban pedig a jövő év végén hallgatnak el az első helyi FM-adók, átadva helyüket digitális utódaiknak.

Doga

Forrás: www.digitalradio.de



Címkék: DAB+ FM 

Hozzászólások

comments powered by Disqus