SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Egy éves a bécsi DAB+ műsorsugárzás

Dátum: 2016-05-24 16:51:47   |  digitális átállás
Szerző: doga
Sikeresen ért véget a bécsi kísérleti digitális rádiós műsorsugárzás első éve.

Derűlátóan nyilatkoztak a bécsi DAB+ kísérleti projekt első évéről az osztrák szakemberek. „A DC Tower és a Liesing adótornyok által lefedett terület messze túlnyúlik az északi és keleti országhatáron, valamint a Bécstől délre elterülő Wechselgebieten. Ezzel mintegy 2,5 millió rádióhallgatót tudtunk elérni 15 digitális programunkkal”, foglalta össze gondolatait az első évről Gernot Fischer, a Digitalradio Österreich vezetője.

„A lakosság pozitívan értékelte a vételi minőséget és az új műsorokat egyaránt, aminek köszönhetően immár az osztrák DAB+ hallgatóknak sem kell lemondaniuk a sokszínű programkínálatról”, tette hozzá Fischer. Időközben megkezdődött az első, programkísérő adatszolgáltatások sugárzása is: az arra alkalmas, színes kijelzős digitális vevőkészülékek meg tudják jeleníteni a DLS+ rendszerben kisugárzott adatokat, köztük az aktuális zeneszámhoz tartozó lemezborítót, vagy a stúdióképet. Kipróbálás alatt áll az „rádió teletextjének” is nevezett Journaline szolgáltatás is, aminek révén az alkalmas készülékek további, szerkesztett szöveges információkat is meg tudnak jeleníteni kijelzőiken.

A DAB+ műsorsugárzásnak köszönhetően a jövőben Ausztriában is gyorsabban lehet majd az eddigieknél is részletesebb és pontosabb közlekedési híreket továbbítani a rádióhallgatókhoz. Az autórádió-gyártók szintén élénk érdeklődést mutatnak az új technológia iránt, amely internetkapcsolat nélkül is korszerű szolgáltatásokat képes nyújtani a sofőrök számára. „Ma már szinte minden autómárka elérhetővé tette felszerelési listáján a DAB+ vevőkészülékeket, néhányan az alapfelszerelések között is”, állítja Fischer.

A kereskedelemben a trend egyre inkább a hibrid rádióvevők irányába tolódik el. „Az elmúlt években a rádiókészülékek forgalma érte el az egyik legnagyobb növekedési arányt a szórakoztatóelektronikai termékcsoporton belül”, mondja Thomas Pöcheim, a Digitalradio Österreich Egyesület igazgatója. „Ma már szinte ugyanannyi DAB+ készülék van kereskedelmi forgalomban, mint tisztán analóg FM rádió. A trend egyértelműen a hibrid készülékek felé mozog: a mind analóg, mind digitális vételre képes rádiókkal a hallgatóknak nem kell kompromisszumot kötniük, így régi, megszokott FM-programjaikat és az új digitális kínálatot egyaránt élvezhetik készülékeiken.” Nyugati szomszédunknál ma már mintegy 400.000 DAB+ rádiókészülék üzemel, ami statisztikailag számítva azt jelenti, hogy minden tízedik osztrák család rádiózhat immár digitális formában.

A bécsi digitális műsorsugárzás most induló második évében a tervek szerint már 16 adó műsora lesz hallható, valamint további programkísérő technológiákat, köztük a TPEG-szabványt is ki fogják próbálni az osztrák szakemberek.

Doga

Forrás: www.infosat.de



Címkék: DAB+ FM Bécs 

Hozzászólások

comments powered by Disqus