SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DAB+: Európai Digitális Rádiós Szövetség alakult

Dátum: 2016-03-15 19:17:54   |  digitális átállás
Szerző: doga
A digitális rádiózás hatékonyabb előmozdítása érdekében kedden megalakult Párizsban az Európai Digitális Rádiós Szövetség.

A rádiós műsorszórás digitális átállása különböző stádiumoknál jár az EU tagállamaiban. Míg Németország nagy részén például már a mindennapok részeivé váltak a DAB+ műsorok, Norvégia pedig már be is jelentette, hogy 2017-ig leállítja analóg FM-adóhálózatát, addig Svédország épp ellenkezőleg döntött, és elutasította rádiós adóhálózatának digitális átalakítását. A párizsi Radio Days Europe nevű szakrendezvényen ezért úgy határoztak a szakmai szervezetek és rádiós műsorszóró vállalatok jelenlévő képviselői, hogy létrehozzák az Európai Digitális Rádiós Szövetséget annak érdekében, hogy ne csupán nemzetállami, hanem összeurópai szinten is előmozdítsák a DAB+ adóhálózatok mielőbbi kiépítését.

Az új szövetség nem csak a közszolgálati, hanem a kereskedelmi rádiós szolgáltatókat is összefogja a kontinens több mint tizenkét országából. A társaság első elnökeként Helen Boadent, a BBC elnök asszonyát választották meg, aki ebből az alkalomból így nyilatkozott: „A digitális rádió számos előnnyel jár a hallgatók számára, ám bevezetésével túl sokáig vártunk az egyes nemzeti hatóságokra és döntéshozókra. Most, amikor a DAB+ a jövő elsőszámú rádiós szabványává vált, egységes európai szabályozásra van szükség.”

Az alapító tagok között találjuk a német közszolgálati ARD és Deutschlandradio képviselőit is. Karola Wille, az ARD elnök asszonya is üdvözölte a szervezet megalakulását: „A rádió digitálissá tétele összeurópai projekt. Örülök, hogy a szövetségen belül velünk együttműködő partnereinkkel immár közösen járulhatunk hozzá a határokon átívelő technológiai folyamat jelentős felgyorsításához.”

A szövetség első követelése az iparral szemben, hogy a jövőben már csak hibrid, azaz mind az FM, mind a DAB+ adók vételére alkalmas rádiókészülékeket gyártsanak, amelyeket kedvező áron értékesítsenek a kereskedések. Az Európai Digitális Rádiós Szövetség tagjai között a német ARD és a brit BBC rádióin kívül megtalálhatjuk – a teljesség igénye nélkül – a Bauer Media Group (Nagy-Britannia), a svájci SRG és az osztrák Radio Arabella rádióadókat.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: DAB+ FM 

Hozzászólások

comments powered by Disqus