SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DAB+: Jelentős növekedés Németországban

Dátum: 2016-09-06 10:34:59   |  digitális átállás
Szerző: doga
Az elmúlt évben dinamikus növekedésnek indult a digitális rádiók értékesítése Németországban.

Míg a szkeptikus hangok a digitális rádiózás végéről beszélnek, addig a számok ennek ellenkezőjéről tanúskodnak – legalábbis Németországban. A legújabb statisztikai adatok szerint ugyanis jelentősen nőtt az elmúlt esztendőben a DAB+ adókat hallgatók száma: 1,85 millió DAB+ rádiókészüléket értékesítettek ebben az időszakban, ami 29%-os növekedésnek felel meg. A felmérés szerint ma már 8,24 millió DAB+ rádiókészülék működik a német háztartásokban.

A digitális rádiók mindennapi használatában is növekedés figyelhető meg, jóllehet itt már nem ennyire látványosak a számok: három százalékkal hallgatnak többen digitális adókat a megelőző évhez képest (10,6%-ról 13,8%-ra nőtt ez az arány egész pontosan). Az internetes rádiózás népszerűsége ugyanekkor négy százalékponttal emelkedett, ami elsősorban az okostelefonok idevágó képességeinek kihasználására utal. Ezzel együtt továbbra is az analóg FM rádióadók hallgatottsága vezeti a statisztikákat, mégpedig látványos 94,1%-os aránnyal, ami az előző évhez képest mintegy 1,3%-os növekedésnek felel meg.

Siegfried Schneider, a Német Tartományi Médiahatóságok (DLM) igazgatósági konferenciájának elnöke pozitívan értékeli a Médiahatóságok által készíttetett felmérés eredményeit, és úgy látja, hogy jó úton halad a digitális átállás folyamata a rádiózás terén is. „A DAB+ mára kikerülhetetlen technológiává vált – erről tanúskodnak egyértelműen a számok”, állítja a szakember. Mindazonáltal a politikai szereplőknek további intézkedésekkel kell elősegíteniük az új technológia mielőbbi térhódítását. Ebbéli véleményében osztozik Karola Wille, a közszolgálati ARD elnöke is: „A DAB+ évről évre megfigyelhető dinamikus fejlődése bátorítóan hathat az előttünk álló további lépések megtételére is”, nyilatkozta Karola Wille a berlini IFA rendezvényen. „Üzenetünk, hogy a DAB+ több rádiót jelent, célba ér, mivel a digitális technológiával több programot és szélesebb választékot tudunk nyújtani hallgatóinknak”, tette hozzá.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: DAB+ FM 

Hozzászólások

comments powered by Disqus