SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Aartech Terra-X, a nagymama-barát digitális vevő

Dátum: 2013-06-27 14:08:49   |  digitális átállás
A digitális átállásban üzletet szimatoló kereskedelmi egységek többségének fogalma sincs arról, milyen tulajdonságokkal kell rendelkezzen egy dekóder, hogy az könnyen és hosszú időn keresztül használható legyen, és ne bosszúságot, hanem örömöt nyújtson a tulajdonosának. Kizárólag arra koncentrálnak, hogy minél olcsóbb készüléket kínáljanak, akkor is, ha az minőség rovására megy.

 

Nem figyelnek például arra sem, hogy az olcsó készülékekhez zömében egy nagyon kis méretű távirányítót mellékelnek, amin sok egyforma apró gomb van, és nehéz közöttük eligazodni, sötétben szinte lehetetlen kezelni. A készülékek kezelése nem egyértelmű, ha valamit változtat a szolgáltató, akkor  előfordulhat, hogy szerelőt kell hívnia annak, aki nem igazodik el a menükben. A lassú processzor miatt, a gyorsan mozgó felvételek esetén akadozó, ugráló képet láthat a gyanútlan vásárló.

Szerencsére vannak üdítő kivételek, most egy ilyet mutatok be az olvasóknak.

Mindig használd a megfelelő technológiát

Ez a szlogen rakható ki angolul az Aartech kezdőbetűiből (always apply right technology)

Mondanom sem kell, hogy nem véletlenül. Ez a remek kis készülék méltán rászolgált a nevére. Egy igazi csemegéről van szó, hisz a készüléket a forgalmazás megkezdése előtt kaphattuk meg tesztelésre az Aartech Global Kft-től.

A vadonatúj fejlesztésű set-top box, a magyarországi földfelszini digitális sugárzáshoz lett optimalizálva. Elsősorban a “nagymama-barát” funkciói emelik ki a piacon kapható más készülékek sorából.

-  Ergonómikus távirányító, ami jól kézbesímul, megfelelő méretűek és alakúak a gombok ahhoz, hogy akár egy idősebb, vagy rosszabb látású felhasználó is könnyen eligazodjon rajta. Hamar kézreállnak a kezelőgombok.

-  Piros-gomb funkció, ez egy nagyon hasznos tulajdonság. Az átállás után, még az idén frekvenciacserék várhatóak a sugárzásban. Ez azt jelenti, hogy minden készüléket újra kell programozni. A piros-gomb funkcióval ez bárki számára gyerekjáték, ugyanis a távirányító piros gombjának megnyomására a készülék kitöröl minden felesleges adatot és automatikusan beállítja magát. Használja a piros gombot és nem kell szerelőt hívni!

 

Csatlakozóból épp annyi van rajta, amennyi szükséges: 

- SCART, a régi típisú TV-k csatlakoztatásához.

- HDMI, az LCD TV-khez. Akkor hasznos, ha még olyan TV-nk van, ami nem MPEG4 képes, vagy médialejátszóként, esetleg videórögzítőként szeretnénk használni a készüléket.

- Digitális hang kimenet, házimozihoz.

- Előlapi USB aljzat, amire akkor van szükség, ha merevlemezt vagy pendrive-ot csatlakoztatunk a készülékhez. Ez esetben jóval több szolgáltatásunk lesz, mint egy egyszerű DVB-T vevőnek.

Mivel a készülék minden információt a tévé képernyőjén jelenít meg, első bekapcsoláskor meg kell adjuk, milyen nyelven szóljon hozzánk. Természetesen a magyar alap. Ezt követően lefut egy gyors csatornakeresés, és ha megfelelő az antennánk, akkor már élvezhetjük is a szabadon vehető 7 adót, az infocsatornákat és a rádiókat.

A képminőség minden igényt kielégít, és a képarány minden körülmények között helyesen jelenik meg a tévénken. Nem lesznek sem lapos, sem uborkefejű emberek.

Fontos megjegyeznem, hogy a fejlesztőknek hála, a készülék burkolata nem műanyag, hanem fém. Ez a hozzá nem értőknek semmit sem jelent, de aki járatos egy picit az elektronikában tudja, hogy a fém borítás, mintegy védőpajzsként szolgál a külső zavarokkal szemben. Ilyen zavart okozhatna működő mikro, mobiltelefon, a vezeték nélküli internethez használt router, sőt akár a ház előtt elhaladó kétütemű jármű gyújtógyertyája is. Ez a digitális vétel esetén a kép akadozásában, vagy hangos recsegésben mutatkozik meg.

Ki kell még emelnem, hogy az Európai Uniós elvárásokat túlszárnyalva a készülék energia felvétele készenléti állapotban nem 1 W körüli, hanem a méréseink szerint 0,6 W, működés közben pedig mindössze 3,6 W. Ez azt jelenti, hogy az elfogyaszott áram díja, intenzív használatot feltételezve sem haladja meg a napi 2 forintot.

Egyeseknek hasznos tulajdonság lehet, hogy a készüléknek van kijelzője. Vannak akiket meglephet, hogy ezt kiemelem, de manapság már nem magától értetődő a kijelző megléte. Azoknak, akik megszokták, hogy rápillantanak a készülékre és azonnal tudják melyik csatornán vannak, ez az apróság fontos szempont lehet.

A végére hagytam a készülék által nyújtott szolgáltatásokat:

  Tökéletes kép és hang.

  Elektronikus műsorújság, amely segítségével egy hétre előre meg lehet nézni milyen műsorok lesznek, a műsorújságoknál sokkal részletesebb tartalommal.

  Beépített teletext, azokon a tévéken is működik, amelyek eddig nem voltak képesek a teletext megjelenítésére.

  A műsorújságból egy gombnyomással előre programozható felvétel, aminek a segítségével videómagnóként is használhatjuk a készüléket. Minőségromlás nélkül vesz fel. Egy külső merevlemez csatlakoztatása szükséges a funkcióhoz.

  Időeltolásos felvétel, másnéven timeshift. Ez a funkció nagyon hasznos, ha egy számunkra érdekes műsor közben megcsörren a telefon, vagy ki kell menni valamiért. Egy gombnyomással megállítható az élő adás, majd, ha visszaültünk a tévé elé, onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk. Sőt akár még vissza is pörgethetünk egy-egy részt. Ehhez is szükséges merevlemez csatlakoztatása.

  Médialejátszó funkciók. Sokan néznek Internetről letöltött filmeket a számítógépük segítségével. Ez a készülék lehetővé teszi, hogy az ilyen tartalmakat kényelmesen a fotelből, a tévénken élvezhessünk. Emellett, a ma már minden háztartásban megtalálható digitális fényképezőgépekkel, vagy mobiltelefonokkal készített fotókat is meg tudja jeleníteni, szintén a tévén, nagy méretben.

Mindent egybevetve, az Aartech Terra-x egy kiváló választás, azoknak, akik tovább szeretnének tévézni a digitális átállás után is, és fontos számukra a jó minőség, megbízható működés. Ha valaki nagyon utánajár, biztosan talál pár ezer forinttal olcsóbb készüléket, viszont ha azt számolom, hogy egy ilyen készüléket jó volna legalább tíz évig használni, akkor mindössze napi 54 fillérre jön ki az árkülönbözet, ami (ha visszaolvas látja) áramdíjban bőven megtérül.

A készüléket keresse a sat.hu Antenna Szakáruházban!

Posta Tibor
otthoni műholdvevő- és antennaszakértő
www.sat.hu



Ezt olvasta már?

Apa megoldja…

Hozzászólások

comments powered by Disqus