SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Budapesten és Csobánkán néhány órára megszűnik a tévéadások sugárzása

Dátum: 2013-09-11 17:45:24   |  digitális átállás
Szerző: dorka
A set-top-boxok és a tévék újbóli beállítása után minden földi digitális csatorna a megszokott minőségben, zavartalanul fogható lesz. - tájékoztat az NMHH.

A digitális átállás első ütemében érintett területeken szeptemberben történik meg a digitális földi televíziós műsorokat sugárzó adóberendezések áthangolása. Az áthangolás napján néhány órára megszűnik a tévéadások sugárzása, és a digitális vevőkészülékeket (set-top-box, televízió) is újra kell hangolni. Ezután mindenki a megszokott minőségben élvezheti tovább a digitális adásokat.

A digitális átállás első ütemében érintett területeken az adótornyok áthangolására szeptember 3-tól 24-ig kerül sor több szakaszban. Az adók az áthangolás után más frekvencián sugározzák majd a tévéműsorokat, ezért a digitális adások vételére alkalmas készülékeket (tévék, set-top-boxok) is újra kell hangolni, hogy a megszokott tévécsatornáinkat láthassuk. Az áthangolások csak azokat érintik, akik szoba-, vagy tetőantennával, illetve set-top-boxszal (vagy a digitális adások vételére önmagában alkalmas modern tévékészülékkel) fogják a földi sugárzású digitális adásokat.

A szeptember 12-i, csütörtöki áthangolás a budapesti és a csobánkai adótornyok vételi körzetében élő tévénézőket érinti. Az áthangolás napján a tévékészülékeken reggel 8 és este 18 óra között nem lesz látható semmilyen műsor, mivel az adótornyokban erre az időre leáll a sugárzás. Az adásszünet tehát nem jelenti sem az antenna, sem a tévékészülék, sem a set-top-box hibáját.

Az adótornyok áthangolása és újraindítása után a televíziónézőknek újra kell hangolniuk a vételi eszközöket (televízió, set-top-box), hogy ismét láthassák a tévéműsorokat. A modern készülékek automatikusan megkeresik a csatornákat, de előfordulhat, hogy a nézőknek maguknak kell elindítaniuk az újrahangolást, ha azt tapasztalják, hogy egyes csatornák nem foghatók a megszokott helyen. Az áthangolás csak a vevőkészülékeket érinti, a digitális adók lefedettségi területét nem, ezért nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása.

Az áthangolás és a vevőkészülékek helyes beállítása után minden eddigi televíziós csatorna a megszokott kép- és hangminőségben lesz fogható továbbra is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy tájékoztató levélben és telefonon is értesíti a szükséges teendőkről azokat, akiknél az állami támogatás keretében szerelte be a vételi eszközöket. Az NMHH által beszerelt eszközök magyar nyelvű útmutatója elérhető a http://www.digitalisatallas.hu weboldalon is, ahol a http://www.digitalisatallas.hu/athangolas aloldalon alatt arról is tájékoztatást kaphat mindenki, hogy települése mikor lesz érintett a frekvenciacserében.

Ezen kívül a (06 80) 38 39 40-es, ingyenesen hívható zöld számon is kérhetnek segítséget a nézők.

Forrás: nmhh.huHozzászólások

comments powered by Disqus