SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Csúszik a bécsi DAB+ sugárzás

Dátum: 2015-04-23 17:16:30   |  digitális átállás
Szerző: doga
A jelenlegi tervek szerint május 28-ra halasztották a bécsi digitális rádiós műsorsugárzás beindítását. Az osztrák fővárosban a két új DAB+ adó tesztüzemének megkezdését számos vita hátráltatja.

Az eredeti célkitűzés szerint április 15-e óta üzemelnie kellene Bécs két új DAB+ rendszerben sugárzó adótornyának. A digitális multiplexben összesen 15 rádióadó műsora lett volna fogható a megfelelő vevőkészülékekkel, ám az utolsó pillanatban a két legnagyobb hallgatottságú rádiótársaság, a közszolgálati ORF és a kereskedelmi Kronehit visszalépett a projekttől. Ennek ellenére az adóhálózatot üzemeltető ORS továbbra is meg kívánja kezdeni a kísérleti DAB+ műsorszórást – a jelenlegi tervek szerint május 28-án.

Az ORF az egyelőre nem megfelelő jogi szabályozással indokolta a projekttől való visszalépését, míg a Kronehit, amely az analóg FM-hálózaton komoly piaci részesedést tudhat magáénak, nem érdekelt vetélytársai számának növekedésében, amely a digitális műsorsugárzás beindítása után törvényszerűen be fog következni.

A jelenlegi tervek szerint tehát 15 helyett 12 adó műsorával fog beindulni a május végi DAB+ műsorsugárzás, mégpedig a budapesti mindössze adónként 250 wattos teljesítmény helyett 10kW-os adóteljesítménnyel – amely Bécs környékén stabil beltéri vételt, a határ mentén pedig jó eséllyel kültéri vételt fog lehetővé tenni.

Doga

Forrás: www.digitalradio-oesterreich.com



Címkék: DAB+ ORF 

Hozzászólások

comments powered by Disqus