SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Digitális frekvenciacserék

Dátum: 2012-10-15 21:02:01   |  digitális átállás
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Európai Unió határozatának megfelelő, vonatkozó rendelete értelmében 2012 októberétől megkezdődik a 790-862 MHz-es (UHF 61-69 csatornák) frekvenciatartomány kiürítése. Ez frekvenciacseréket és átjátszóadók lekapcsolását jelenti.

Célunk, hogy az időben történő pontos tájékoztatás segítségével, Önökkel szorosan együttműködve támogassuk a lakosságot, hiszen előfordul majd, hogy ezek a változások nem mindenkinél történnek észrevétlenül.

Az Antenna Hungária az első ütemű frekvenciacseréket 2012. október-november folyamán köteles végrehajtani, melyek érintik az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét is. 

2012. október 31-én a Hatóság döntése alapján lekapcsolásra kerül a barcsi analóg M1 átjátszóadó, ezt követően földfelszíni módon a közszolgálati csatornákat kizárólag digitális földfelszíni vétellel lehet továbbra is elérni a városban. Gerecse esetében a frekvenciacsere érinti az analóg M1 sugárzását, az eddigi UHF 46-os csatorna helyett az UHF 36-os csatornán lesz elérhető az M1 adása analóg vétellel. Tatabányán az analóg TV2 esetében lesz frekvenciacsere, itt az eddigi UHF 26-os csatorna UHF 52-es csatornára változik.
 

A frekvenciacserékben érintett telephelyek és a cserék időpontjai a következők:
 

Az AH tervei szerint a digitális adók áthangolására a táblázatban megjelölt napokon kerül sor, a
munkálatok miatt néhány órán keresztül szünetel a digitális sugárzás, néhány esetben az analóg
földfelszíni televíziós csatornák sugárzása is.

A frekvenciacsere a már jelenleg is digitális felhasználók vevőeszközeit érinti. Ezekben a
körzetekben a változást követően újra kell hangolni a digitális földfelszíni vevőeszközöket (DVB-T MPEG-4 dekóder vagy integrált televíziókészülék). A készülékek egy része ezt automatikusan elvégzi, más részüknél azonban manuálisan kell elindítani az újrahangolást, amennyiben a néző azt tapasztalja, hogy egyes csatornák nem jelennek meg a csatornalistában. 

Néhány, az adókörzet határán fekvő település esetében előfordulhat majd, hogy a digitális földfelszíni adások vételéhez át kell állni más adó vételére, ehhez a vevőantennát át kell forgatni a további vételt biztosító digitális adó irányába és ezt követően újra kell hangolni a vevőkészüléket. 



Fontosnak tartjuk, hogy az adott körzetekben Önök felkészültek és tájékozottak legyenek, illetve az Önökhöz érkező nézői, felhasználói igényeket ki tudják elégíteni, a kérdésekre tudjanak válaszolni. A barcsi analóg átjátszóadó lekapcsolása után lesz – becslésünk szerint elenyésző számú háztartás -, akik ezt követően nem fogják látni az analóg M1 adását (bár a barcsiak nagy része egyébként is Pécsről vagy Nagykanizsáról vette az analóg TV2 és RTL miatt az adásokat, így minden bizonnyal az M1-et is). Ez az analóg földfelszíni műsorszórás lekapcsolásának első lépése, amely most még csak a földfelszíni műsorszórás keretében elérhető közszolgálati adót érinti és tesztkörzet lévén viszonylag kevés néző fogja érzékelni, azonban a későbbiek folyamán ez a kör bővülni fog.
 

A továbbiakban az aktuális leállás, illetve váltás előtt folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket, hogy az adott körzetben megfelelően fel tudjanak készülni a lakossági igények kiszolgálására, a kérdések megválaszolására.
 

Forrás: Mindig TV



Hozzászólások

comments powered by Disqus