SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Ellenőrzik a set-top-boxokat és a televíziókat

Dátum: 2013-07-20 19:13:53   |  digitális átállás
Az első ütem véghatáridejéhez közeledve egyre nagyobb a kereslet a műszaki üzletekben a digitális vevőberendezések iránt, ezért az NMHH és az NFH – a fogyasztói jogok teljes körű érvényesülése érdekében – egymással együttműködve végez a területet érintő ellenőrzéseket.

Az ellenőrzések során a hatóságok vizsgálják a kereskedelmi forgalomban kapható set-top-boxok és televíziók műszaki megfelelőségét, illetve a digitális vételre való alkalmassággal és a szavatossági-jótállási jogokkal összefüggő tájékoztatási követelmények betartását is.

A digitális műsorok vételéhez szükséges set-top-boxok és televíziók kötelező műszaki paramétereit az NMHH rendelete szabályozza annak érdekében, hogy a megvásárolt eszközökkel a televíziónézők a legjobb kép- és hangminőségben élvezhessék a digitális adásokat. A műszaki üzletekben a digitális vételre alkalmas eszközökön a vevők tájékoztatása érdekében egyértelműen és jól olvashatóan kell feltüntetni, hogy „Az eszköz alkalmas a magyarországi földfelszíni szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére.”

Az NMHH mérésügyi szolgálata folyamatos laborvizsgálatokat is végez a forgalomba kerülő set-top-boxokon, hogy azok ne zavarják más elektromos berendezések rendeltetésszerű működését, illetve megfeleljenek a jogszabályokban rögzített műszaki paramétereknek. A vásárlók az eszközök műszaki megfelelőségével kapcsolatos problémáikat az NMHH-nál jelezhetik.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatainak elsődleges célja, a set-top-boxok és televíziók digitális vételre való alkalmasságával, illetve a fogyasztói jogokkal összefüggő esetleges megtévesztő (írásbeli, szóbeli) tájékoztatások kiszűrése. Az ellenőrzések az üzletek mellett a webáruházakban forgalmazott termékekre és az ott feltüntetett tájékoztatásokra is kiterjednek. A fogyasztóvédelmi hatóság az energiatakarékosságra, mint általános célkitűzésre tekintettel 2012-ben már megvizsgálta a kereskedelmi forgalomban kapható set-top-boxokat, annak feltérképezésére, hogy azok készenléti állapotban mérhető teljesítményfelvétele megfelel-e az európai uniós előírásoknak. Az ellenőrzések pozitív tapasztalatokkal zárultak, hiszen a gyártók valamennyi vizsgált készüléken megfelelően tüntették fel a készenléti és aktív üzemmód energiafogyasztására vonatkozó tájékoztató adatokat. A hatóság ez irányú vizsgálatait – egyéb termékkörökre kiterjesztve – 2013-ban is folytatja.

Az NMHH és az NFH a hivatalból végzett ellenőrzései mellett valamennyi fogyasztói bejelentést megvizsgál, és amennyiben hatásköre megállapítható, megteszi a szükséges intézkedéseket.

Forrás: nmhh.huHozzászólások

comments powered by Disqus