SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Milliókat bukhatnak az intézmények a digitális átállással

Dátum: 2013-06-13 14:10:42   |  digitális átállás
Szerző: postatib
A digitális átállás nem csak az egyéni felhasználókat, hanem az intézményeket, közösségeket is érinti. Az ő esetükben sokkal körültekintőbben kell eljárni, hogy mi módon álljanak át, mert ha rosszul választanak, néhány év alatt milliókat bukhatnak.

Ezt a cikket a megírásakor elsősorban telepítőknek szántam, de hasznos lehet azoknak az intézmény és létesítmény-vezetőknek, technikusoknak, karbantartóknak, akik érintettek a digitális átállásban.

 

Engel Digicompact a költséghatékony mini fejállomás rendszer

Ha kellett már valaha kisközösségi antenna rendszert építened, vagy kértek tőled árat ilyesmire, akkor ezt feltétlenül olvasd el.

Sok esetben előfordul, hogy a megrendelők igényének műszakilag legjobban egy kis fejállomás felelne meg. Nem ritka azonban, hogy az ár hallatán, inkább választják az olcsó, de gagyi megoldást, mégpedig hogy a műholdvevők RF kimeneteit kell felfűzni.

Ez néhány (4-5) csatornás rendszerben még elmegy, de azt hiszem Te is tudod, hogy 10 csatorna felett, a későbbi viták elkerülése végett, a bekerülési áron kívül más szempontokat is fontos figyelembe venni.

Mivel a beltéri egységek modulátora zajos, kis jelszintet produkálnak és dupla helyet foglal a sávban, nem beszélve arról, hogy a felharmonikusok zavart okoznak a felsőbb frekvencia tartományban, ezért kötelező a komolyabb eszközök beépítése.

Jó megoldás lehet  valamilyen “normális modulátor” + beltéri konfiguráció. Ez azonban  megdobja az árat annyira, hogy érdemes elgondolkodni egy erre a célra fejlesztett fejállomás beüzemelésén.

Engel Digicompact bázis szekrény

Ilyen lehetőség például az Engel Digicompact ami azért jó, mert:

  • nagyon könnyű telepíteni, csak fel kell fúrni a falra a szekrényt
  • pofonegyszerű konfigurálás, saját távirányítója van és egy OSD menü-n keresztül minden funkciót egyszerűen beállíthatsz, módosíthatsz
  • sokkal kisebb az energiafogyasztása, mint a beltéri egységekkel épített tendszereknek, ezért az áram díjban megtérül az ára

Sokkal jobban jársz Te is és a megrendelőd is, ha az Engel Digicompact kis fejállomást használod, mert minden funcióval rendelkezik, amire ilyenkor szükség van és az ára is nagyon kedvező.

A rendelkezésre álló modulokkal mindenféle konfiguráció összeállítható.

  1.  MS8715, QPSK to PAL transzmodulátor, aminek műholdas bemenete van és sima PAL kimenet. A kódolt adások is vehetőek a modulon lévő CI foglalatba dugott dekóderrel és kártyával. A kártyaadatokat más modulokkal képes megosztani, így egy kártyával több csatornát is ki tudsz nyitni, ezért nagyon költséghatékony. Tipikus felhasználás pld. a UPC vagy olcso.tv csomagból levett csatornákat kirakhatod vele a rendszerre.  Akkor is erre van szükséged, ha pld. a német adókat akarod bejátszani az ASTRA-ról. Mindegy, hogy HD, vagy SD a kiválasztott csatorna.
  2. MS8725, COFDM to PAL transzmodulátor, aminek DVB-T bemenete van és PAL kimenete. Ezzel a modullal veheted a MinDigTV vagy a MinDigTV Extra jeleit és kiadhatod analóg PAL formában a rendszerre. Természetesen itt is megoszthatod a kártyát  több transzmodulátor között. Ideális megoldás lesz az Analóg lekapcsolás után, ha pld. egy hotelben nem akarnak TV-ket cserélni.
  3. MS8751, PAL modulátor, ami akkor kellhet, ha például helyi stúdió jelét, köztéri kamerát, vagy más video forrás jelét akarod betenni a rendszerbe.
  4. MS8815, QPSK to COFDM transzmodulátor, Műholdas bemenete és DVB-T kimenete van. Ez már a jövő. A lapos TV-k elterjedésével ugye minden TV-ben lesz DVB-T vevő. Ezzel a transzmodulátorral egy műholdas transzpondert tudsz átrakni DVB-T formátumba. Ha az eredeti kódolt, akkor a CI fogadóba rakott modul és kártya segítségével Free-be mehet a rendszerre. Például UPC csomagot tehetsz ki vele a kábelTV-re vagy hotel hálózatba.
  5. MS8820, COFDM to COFDM transzmodulátor. Erre akkor lehet szükséged, ha az antennáról lejövő DVB-T jelet más frekvenciára szeretnéd áttenni, esetleg a kódoltakat free-ben továbbítani.
  6. MS8631, szélessávú erősítő. Ez egy modulhelyre illeszkedő szélessávú erősítő, amivel akár 115 dB-es induló jelet produkálhatsz. Ha ezt használod, akkor minden egy dobozban foglal helyet, esztétikus megjelenést biztosítva a komplett fejállomásnak.

Engel digicompact fejállomás

Az Engel Digicompact javasolt felhasználási területei:

  • hotelek
  • panziók
  • idős otthonok
  • iskolák
  • irodaházak
  • lakóparkok
  • társasházak
  • kórházak
  • szanatóriumok
  • üdülők
  • faluTV
  • áruházak
  • börtönök
  • kis kábeltv rendszerek

A Digicompact bázisszekrény tartozéka a megbízható, 24 órás üzemre tervezett tápegység, valamint a modulok programozását megkönnyítő infra távirányító.

 

Még egy szempont, amiről eddig nem esett szó. Ha sima, otthoni műholdvevőkkel van felépítve a fejállomás, akkor a gyakori lefagyások miatt sűrűn kell ki-be kapcsolni a készülékeket. Ez vagy neked fárasztó, vagy az ügyfélnek. Ki lehet ugyan védeni egy wachdog beépítéssel, ami ilyen esetben reseteli a készüléket, de azzal együtt viszont már drágább lesz a “tákolt” rendszer a profi megoldásnál.

 

Fontos tájékoztatni az ügyfeleket arról is, hogy ha elkészül egy fejállomás, akkor annak a jövőben milyen várható üzemeltetési költségei lehetnek. (karbantartás, energia, bővíthetőség)

 
  • karbantartás ez esetben elhanyagolható, felszereled és elfelejted.
  • Energia. Itt egy számítási példa egy 20 csatornás beltéri+ modulátoros rendszer fogyasztására:
    • a példában a modulátorok illetve a transzmodulátorok fogyasztását azonosra vesszük, így az “olcsóbb” rendszer energia felhasználása épp a beltéri egységek fogyasztásával több mint a Digicompact-os megoldásé.
    • ha egy beltéri bekapcsolva kb 20W-ot eszik, 24 órás üzemben egy év (365 nap) alatt, a mai energiaáron számolva ennyi lesz a ráfordítás különbözet
    • 20 db x 0,02 kW x 24 h x 365 nap x 45 Ft = 157 680 Ft/év
    • szerényen, 15 év üzem élettartamot számolva, 2 365 200 Ft-al fizet többet az, aki az olcsóbbnak tűnő, beltéri+ modulátor megoldást választja és akkor még nem is számoltunk a beltéri cserékkel, mert ugye manapság nem nagyon találni olyan asztali vevőt, ami ennyi ideig kibírja a 24 órás üzemet.
  • Bővíthetőség. A Digicompact modularitása lehetővé teszi, hogy pld. elindulsz most a PAL modulátorokkal, és később cseréled vagy bővíted DVB-T kimenetekkel.

 Ha van olyan hely, ahova több csatornát kell szétosztanod egy hálózaton, feltétlenül kalkulálj az Engel Digicompact-al mert ezzel jársz a legjobban.

Természetesen a konkrét igényekre egyedi ajánlatot készítünk, illetve ha igényled a megrendelt konfigurációt felprogramozva adjuk át. Bármilyen kérdésed van az Engel Digicompact-al kapcsolatban, keress bátran e-mailben: postatib@sat.hu

Posta Tibor
otthoni műholdvevő és antenna szakértő
www.sat.hu


Hozzászólások

comments powered by Disqus