SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Svédország a DAB+ ellen döntött

Dátum: 2016-02-09 14:03:12   |  digitális átállás
Szerző: doga
A svéd parlament egyhangúan úgy döntött, hogy nem támogatja a földfelszíni DAB+ adóhálózat kiépítését az országban.

Európa nagy részén élénk szakmai vita folyik a földfelszíni rádiós műsorsugárzás digitális átállításával kapcsolatban. Nyugat-Európában ma már a DAB+ műsorszórószabvány elfogadott alternatíva az analóg FM mellett, sőt Norvégia 2017-től be is kívánja szüntetni analóg rádiós műsorsugárzását, és meg is kezdte FM-adóhálózatának lekapcsolását.

Ezzel szemben a svéd parlament minapi döntése szerint a skandináv ország nem folytatja már működő DAB+ adóhálózatának fejlesztését, sőt a jelenlegi digitális adókat is le kívánják állítani. A jövőben az analóg FM mellett a mobiltelefonok ellátásáért felelős digitális hálózatok 3G-és és 4G-s változatait kívánják használni rádiós műsorszórásra is.

A svéd állami rádió, a Sveriges Radio a parlamenti döntést követően kénytelen lesz lekapcsolni DAB+ adótornyait, és minden bizonnyal így fognak eljárni a Bauer és a Modern Times Group kereskedelmi rádiócsatornái is. A svéd közszolgálati rádió 2018-ban újra vissza kíván térni a kérdésre, és felszólítja a kormányt, hogy addigra teremtse meg a mobil internetes rádiózás zökkenőmentes feltételeit.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: DAB+ FM 

Hozzászólások

comments powered by Disqus